Arab Saudi bakal sambut Hari Kebangsaan dengan konsert dari malam sampai subuh

Artis terkemuka tempatan dan antarabangsa bersedia untuk membuat persembahan di AlUla untuk meraikan Hari Kebangsaan Saudi ke-92 akhir bulan ini seperti yang telah diumumkan. Konsert yang bakal berlansung selama dua hari itu akan bermula daripada jam 8 malam sehingga 6 pagi.

Barisan artis itu disiarkan di skrin 82 Riyadh Boulevard City dengan persembahan selama lima minit oleh pemain biola wanita Saudi dan DJ, KAYAN, yang bermain berlatar belakangkan Elephant Rock ikonik AlUla.

Dalam edisi keduanya, Azimuth, diperkuatkan oleh MDLBEAST, akan menyertakan artis serantau dan tempatan KAYAN, Dorar, Solskin, Dish Dash, Baloo, Biirdperson, Nomad, Gooner, ANMARZ, Vinyl Mode, Damian Lazarus, DJ Snake dan Parov Stelar.

Acara pada Khamis dan Jumaat

Acara itu akan bermula pada hari Khamis, 22 September, dari 8 malam. hingga 6 pagi keesokan harinya. Pada hari Jumaat, persembahan akan berlangsung dari 4:30 petang. sehingga 6 pagi pada hari Sabtu.

“Kami sangat teruja untuk menganjurkan Azimuth tahun ini pada hujung minggu hari kebangsaan, dalam AlUla yang menakjubkan dan mempesonakan,” kata DJ Saudi Baloo

Festival itu akan berlangsung di lembah yang sama di mana pameran seni Desert X AlUla dianjurkan awal tahun ini.

“Semua yang dibangunkan untuk AlUla adalah di atas taraf dan datang ke tempat ini sebagai pengaturcara muzik, kami terpaksa datang dan mencipta festival yang begitu istimewa untuk memenuhi ruang ajaib yang kami berikan,” tambahnya.

Dorrar, Solskin, DJ Snake, Dish Dash, Damian Lazarus dan Mod Vinyl akan membuat persembahan pada hari pertama Azimuth.

Pada hari kedua, KAYAN, Biirdperson, Gooner, Parov Stelar, ANMARZ dan Baloo akan naik ke pentas.

Philip Jones, ketua pegawai pengurusan dan pemasaran Suruhanjaya Diraja AlUla, memberitahu Arab News ada perbezaan utama antara MDLBEAST Riyadh dan MDLBEAST di AlUla.

“Walaupun anda mungkin mempunyai 30,000 orang di Riyadh, hanya akan ada sekitar seribu di AlUla.”

Jones berkata ia lebih kepada pengalaman individu, disesuaikan dengan orang ramai yang lebih kecil.

“Apa yang kami tawarkan adalah sangat pengalaman yang akan membezakan kami kerana ia sesuai dengan jenama AlUla sebagai destinasi mewah premium, jadi anggaplah ia sebagai festival mewah premium.”

Tahun ini, AlUla Moments akan mempersembahkan beberapa perayaan dan acara: Azimuth, Winter at Tantora, AlUla Wellness Festival, dan buat pertama kalinya The Ancient Kingdoms Festival.

“Salah satu perkara yang kami mahu lakukan ialah memupuk dan membangunkan industri hiburan di Arab Saudi, dan kerana AlUla sesuai dengan latar belakang yang menakjubkan dengan filem dan hiburan serta video.

“Kami mahu menggunakannya sebagai peluang untuk benar-benar menonjolkan aspek itu itu dan membangunkan bakat tempatan sedia ada dan mempamerkannya,” kata Jones.

Baca Juga: Kecam konsert di arab Saudi, bekas imam ini dipenjara 10 tahun tanpa sebab

Baca Juga: Tulisan jawi di Kulim, jangan umpama ‘hidup segan, mati tak mahu’