Bapa merajuk bawa diri tinggal di gua 30 tahun, 7 anaknya langsung tiada tanya khabar

Seorang bapa merajuk dan berasa dipinggirkan telah membawa diri tinggal di dalam gua selama 30 tahun selepas bercerai dan lagi menyedihkan 7 anaknya langsung tidak menjenguknya.

Lelaki yang dikenali sebagai Yudi Iswantoro, 72 tinggal di dalam gua di Desa Mulyoarjo di Malang, Jawa Timur tersebut selama 30 tahun sejak bercerai dengan isterinya, Siti Aisyah.

“Saya berasal dari Semarang dan semasa berkahwin, saya dikurniakan tujuh cahaya mata dan tinggal bersama keluarga.

“Namun, sejak saya dan isteri bercerai, hubungan saya dengan keluarga serta anak-anak mulai renggang dan akibat terasa dipinggirkan, saya tinggal di dalam gua di Lawang,” katanya seperti yang dilaporkan Kompas.com.

Warga emas itu memberitahu, bekas isteri dan anak-anaknya masih hidup dan kini menetap di Singosari, Malang.

Yudi memaklumkan, sepanjang dia tinggal di dalam gua, tiada seorang pun ahli keluarganya melawatnya atau bertanyakan khabarnya.

“Sepanjang saya tinggal di gua, saya hanya makan makanan yang disumbangkan oleh penduduk sekitar atau mencari di kawasan terdekat.

“Sekarang, saya bersyukur dan berterima kasih kepada pihak berkuasa kerana membawa saya keluar dari gua itu dan tinggal di pusat kebajikan yang lebih selesa,” ujarnya.

Dalam pada itu, anak bongsu Yudi, Bayu Cahyo menceritakan, bapanya mula tinggal di dalam gua sejak dia masih bayi.

“Bapa meninggalkan kami anak-beranak begitu sahaja dan membawa diri, selain ibu saya juga sering dipukul ketika berkahwin dengan bapa.

“Mungkin sebab itu ibu meninggalkan bapa kerana tidak tahan dengan sikap panas barannya,” jelasnya.

Baca juga:

Guna lorong kanan walaupun tahu kenderaan berat, 30 pemandu disaman

Baca juga:

Ribuan rakyat berebut ambil gambar dua pelangi muncul di atas Istana Buckingham selepas pemergian Ratu