Bukan 10, tetapi 50 buah kereta Porsche dimiliki lelaki ini

  • Post author:

Setiap orang mempunyai hobi tersendiri yang dilakukan untuk mengisi masa lapang dan pada masa sama memenuhi kepuasan untuk diri sendiri.

Begitu juga dengan seorang lelaki berketurunan Belgium, Johan-Frank Dirickx yang mempunyai koleksi tersendiri.

Dia mempunyai koleksi kira-kira 50 buah kereta Porsche yang disimpannya di dalam sebuah garaj di Antwerp.

Portal berita newsroom melaporkan, Dirickx memulakan koleksinya dengan sebuah Porsche berwarna kuning iaitu 911 Carrera RS 2.7 liter dan sejak itu minatnya terhadap jenama berkenaan semakin mendalam dan sehingga kini dia mempunyai 50 buah kereta itu.

Dia memberitahu majalah Porsche Christophorus: “Datuk saya memandu kereta sport British tetapi tidak merasakan ia praktikal untuk kegunaan harian. Saat itu mengubah segala-galanya.”

Porsche merupakan kereta sport keluaran Jerman dan syarikat automotif itu diasaskan di Stuttgart, Jerman pada tahun 1930an.

Datuk lelaki itu mula membeli Porsche berpandukan kepada naluri cucunya.

Apabila kereta Carrera RS 2.7 berwarna kuning terang menyertai barisan pembelian datuknya, dia mula menyedari telah ketagih secara rasmi terhadap kenderaan Porsche, kata Dirickx.

Sebaik sahaja dia lulus ujian memandunya, datuknya membenarkan dia memandu sendiri kereta 911 daripada jenama itu dan dia kemudian membeli Porsche pertamanya iaitu 911 T terpakai ketika baru sahaja berusia 18 tahun.

Bagaimanapun, tanpa bajet untuk baik pulih, dia terpaksa menjual kereta itu semula tidak lama kemudian. 

Namun, Dirickx tidak mempunyai pilihan selain menikmati kenderaan datuknya semasa belajar dalam bidang ekonomi dan kini dia telah membina koleksi kereta tersebut sehingga kepada kira-kira 50 buah yang mempunyai warna berbeza, tahun, enjin dan nilai yang berlainan.

Baca Juga: Orang ramai berhenti tepi jalan kutip wang bertaburan, sampai sekarang tak tahu siapa pemiliknya

Baca Juga: Gunakan kanak-kanak dalam iklan tak senonoh, Balenciaga buat permohonan maaf