Cegah varian Omicron, Kementerian Kesihatan masih kaji pelaksanaan vaksin untuk golongan memerlukan

Kementerian Kesihatan memihak kepada pendekatan yang disasarkan untuk menawarkan rakyat Malaysia vaksin Covid-19 baharu yang menyasarkan varian Omicron, kata Khairy Jamaluddin hari ini.

Beliau berkata kementerian masih mengkaji kategori mana yang paling memerlukan dos vaksin penggalak berdasarkan data epidemiologi.

“Kami sedang melihat untuk membeli vaksin tersebut untuk mereka yang berisiko tinggi. Namun, kami masih belum membuat keputusan.

“Kami merasakan pendekatan yang disasarkan mungkin cara untuk dilakukan, tetapi setakat program imunisasi, kami tidak pasti sama ada untuk menawarkannya kepada kempen vaksinasi besar-besaran atau menyasarkan kumpulan tertentu,” katanya hari ini.

Malaysia setakat ini telah menawarkan sebanyak empat dos vaksin Covid-19 – dua dos utama dan dua lagi penggalak – kepada kumpulan berisiko tinggi seperti warga emas dan mereka yang mempunyai penyakit bersamaan.

Pada 1 September 2022, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS mengesahkan penggunaan tangkapan penggalak Covid-19 yang dikemas kini yang khusus disesuaikan untuk memerangi dua subvarian Omicron yang paling lazim, BA.4 dan BA.5.

Keputusan itu adalah selepas kebenaran penggunaan kecemasan Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS terhadap suntikan tersebut. Sokongan CDC akan membolehkan pelancaran penuh vaksin yang dirumus semula bermula dalam beberapa hari.

EUA telah diberikan kepada vaksin yang dirumus semula daripada Moderna dan Pfizer-BioNTech.

Awal hari ini, Khairy mengumumkan Malaysia turut menjadikan penggunaan topeng dalam ruangan sebagai pilihan kecuali di pengangkutan awam.

Bagaimanapun, beliau berkata rakyat Malaysia perlu terus berwaspada terhadap jangkitan Covid-19.

Baca Juga: Tak perlu lagi pakai pelitup muka dalam bangunan tertutup

Baca Juga: ‘Jangan terkejut nanti Ipoh jadi seperti Bollywood’ – Ini hasrat Datuk Bandar dalam tempoh 10 tahun