Cuba hidupkan anak dengan lumurkan garam, percaya sangat dengan mesej dalam media sosial

  • Post author:

Dalam banyak tip yang dikongsi di media sosial, pasangan suami isteri dari India ini bertindak menghidupkan anak mereka yang mati lemas dengan simpan tubuhnya di bawah timbunan garam kerana terlalu percaya mesej yang disampaikan di media sosial.

Ibu bapa, dan penduduk kampung Siravar, Karnataka membuat percubaan itu selepas membaca catatan media sosial yang mendakwa bahawa garam boleh membangkitkan orang mati, lapor The Times of India pada hari Rabu.

Menurut laporan itu, Suresh Siravar yang berusia 10 tahun baru-baru ini lemas di dalam kolam. Bertindak di media sosial “nasihat”, ibu bapanya kemudian memutuskan untuk menyimpan mayatnya di bawah timbunan garam selama empat jam untuk memulihkannya.

“Kami telah melihat siaran di media sosial yang menyatakan bahawa kami boleh menghidupkan semula seseorang, jika mayat mereka diletakkan di bawah garam dalam masa dua jam selepas kematian,” penduduk kampung Tippeswamy dan Ganesh memberitahu The Times of India.

“Susulan ini, kami meletakkan lebih 100 kilogram garam pada mayat Suresh, yang kami simpan (mayat) dengan cara ini selama lebih empat jam.

“Hanya mukanya sahaja yang tidak ditutup.”

Selepas gagal menghidupkan semula Suresh, penduduk kampung kemudiannya membakar mayat itu.

Penipuan media sosial ini bukanlah perkara baru di India, dengan ahli keluarga yang terdesak mencuba percubaan untuk menghidupkan semula orang yang mereka sayangi.

Laporan 2019 oleh India Today mendapati berbilang akaun Facebook berkongsi video dan gambar yang mendakwa orang yang lemas boleh dihidupkan semula dengan menutupi mereka dengan garam.

Catatan itu, biasanya dibuat dalam bahasa Hindi, mendakwa bahawa garam “akan perlahan-lahan mengalirkan air keluar dari badan”.

Pada 2018, seorang bapa di Shahdol yakin dengan mesej WhatsApp untuk menutup anaknya yang mati dengan garam sebelum mayat boleh dibawa untuk bedah siasat, lapor Punjabi Kesari.

Zee News India tahun lalu melaporkan bahawa penduduk kampung di Bhopal meletakkan tiga kanak-kanak yang lemas di atas katil garam untuk menghidupkan semula mereka.

Baca Juga: Warga emas maut dalam kebakaran selepas terperangkap dalam rumah

Baca Juga: Diskriminasi pengguna, iPhone tanpa pengecas bateri dihalang masuk Brazil, Apple didenda RM10.5 juta