An Iranian was sentenced to death by a court in Iran for ???corruption on earth,??? Iran???s state news agency IRNA said on Monday. Earlier this year, Amnesty International said that the person, Zahra Sedighi-Hamadani, is a gender nonconforming person and LGBTI activist who was detained by authorities "due to her real or perceived sexual orientation and gender identity, as well as her social media posts and statements in defense of LGBTI rights."

Dua warga Iran dijatuhi hukuman mati, termasuk aktivis LGBTQ

Dua warga Iran dijatuhi hukuman mati oleh mahkamah kerana ‘menyebar ajaran di bumi’ ini termasuklah seorang wanita yang mempertahan hak LGBT di sana kata agensi berita Iran IRNA semalam.

Zahra Sedighi-Hamadani, telah disifatkan oleh Amnesty International awal tahun ini sebagai seorang yang tidak mematuhi jantina dan aktivis LGBTI.

Penahanannya adalah disebabkan orientasi seksual dan identiti jantinanya yang sebenar atau yang dirasakan, serta catatan media sosialnya. dan kenyataan mempertahankan hak LGBTI.

Elham Chobdar turut didakwa dan disabitkan sebagai sebahagian daripada kes yang sama dan dijatuhi hukuman mati, lapor media negara Iran.

Kedua-dua mereka dituduh memerdagangkan wanita muda di wilayah Azerbaijan Barat Iran dan bahagian lain yang tidak dinamakan di negara itu, menurut laporan dari IRNA.

Amnesty berkata pada Selasa lalu, ia berang dengan hukuman itu dan menggesa pihak berkuasa Iran untuk segera membatalkan sabitan dan hukuman mati dan membebaskan Sedighi-Hamadani dan Chobdar, kata kenyataan itu.

Hukuman itu sedang dirayu di Mahkamah Agung Iran, tambahnya.

Amnesty berkata pada Januari bahawa Sedighi-Hamadani, yang juga menggunakan nama Sareh, pertama kali ditahan pada Oktober 2021 di Erbil, Iraq, berkaitan dengan penampilan yang dibuatnya dalam dokumentari BBC, bercakap mengenai penyalahgunaan komuniti LGBTQ. di wilayah tersebut.

Terlibat dalam penyeludupan gadis dan wanita

Selepas pembebasannya di Iraq, Sedighi-Hamadani cuba menyeberang ke Turki dari Iran untuk mendapatkan suaka, kata Amnesty, tetapi pada bulan November, Pertubuhan Perisikan Pengawal Revolusi berkata bahawa seorang ‘pemimpin’ rangkaian pemerdagangan manusia terlibat dalam penyeludupan.

Ini melibatkan gadis dan wanita Iran ke negara jiran dan mengarahkan mereka ke kumpulan homoseksual di bawah perlindungan agensi perisikan (asing) telah ditangkap.

Amnesty berkata ia berang dengan hukuman Sedighi-Hamadani dan menggesa dia dibebaskan. Amnesty percaya kenyataan Pengawal Revolusi merujuk kepada Sedighi-Hamadani dan menyebut dakwaan itu “palsu dan tidak berasas.”

Sebelum didakwa cuba menyeberang ke Turki, Sedighi-Hamadani berkata dia “mengembara ke arah kebebasan” dalam video yang dikeluarkan oleh Rangkaian Lesbian dan Transgender Iran, juga dikenali sebagai 6Rang, pada Disember 2021 dan dirujuk oleh Amnesty pada bulan berikutnya. .

“Jika saya berjaya, saya akan terus menjaga LGBT. Saya akan berdiri di belakang mereka dan meninggikan suara. Jika saya tidak berjaya, saya akan memberikan nyawa saya untuk tujuan ini,” katanya dalam video itu.

CNN dikatakan telah menghubungi kerajaan Iran mengenai dakwaan bahawa status minoriti seksual Sedighi-Hamadani adalah punca pensabitannya. Tidak jelas sama ada Sedighi-Hamadani dan Chobdar mempunyai peguam.

Baca Juga: Golongan LGBT bimbang disalahkan, sanggup beratur panjang untuk Vaksin Cacar Monyet

Baca Juga: Usah normalisasi lawak lucah dan ‘double-meaning’ undang kebejatan akhlak