Hanya pesan makanan, tuan kedai caj 50sen kalau tak pesan minuman

Ramai orang yang sanggup berhabisan duit untuk makanan namun kedekut bila melibatkan air. Pemilik kedai kopi ini pada mula tidak kisah apabila pelanggan hanya memesan makanan dan tidak minuman.

Micah Ooi, 37, mula berasa kecewa apabila pelanggan yang datang ke kedainya hanya memesan makanan dan memutuskan untuk meletakkan papan tanda memaklumkan caj 50sen kepada setiap orang yang tidak memesan minuman di kedainya.

“Kadangkala, sehingga lima pelanggan akan duduk semeja tanpa memesan sebarang minuman.

“Kebanyakan pelanggan ini adalah pelancong dan saya rasa mereka harus memesan sesuatu sekurang-kurangnya,” katanya.

Ini kini nampaknya satu langkah biasa dengan kebanyakan kedai kopi di sini, malah ada yang meminta wang ringgit penuh sebagai “caj pitstop” jika tiada minuman dipesan.

Ooi berkata walaupun dia tidak boleh memaksa pelanggan untuk memesan minuman, dia berharap papan tanda itu akan menggalakkan mereka untuk mempunyai empati dan menyokong perniagaannya.

Sebagai pemilik kedai, Ooi hanya menjual minuman manakala pemilik gerai makan membayar sewa kepadanya.

“Apabila pelanggan membayar 50sen jika mereka tidak memesan sebarang minuman, saya memberi mereka air kosong sebagai balasan.

“Tidak mengapa jika hanya segelintir daripada seluruh kumpulan di meja memesan minuman. Sekurang-kurangnya ia membantu untuk menampung kos saya dan bekerja untuk menjaga tempat itu.

“Sejak saya meletakkan tanda itu sebagai peringatan, ramai pelanggan telah membina pemahaman yang lebih baik dan kami lebih menghormati antara satu sama lain,” tambahnya.

Di sini, pelekat diletakkan pada setiap meja untuk memastikan semua pelanggan melihatnya lapor The Star.

Baca Juga: Lumayan! Kerja sebagai pembantu jualan, rakyat Malaysia ditawar gaji RM10,000 sebulan

Baca Juga: Kisah ‘influencer’ disaman lepas kongsi gambar bilionaire buat kebajikan, tapi orang kita kalau kaya lain pula perangainya