Haramkan iklan daging di tempat awam, bandar Haarlem jadi tumpuan

Bandar Haarlem di Belanda bakal menjadi yang pertama di dunia yang mengharamkan iklan bagi kebanyakan daging kerana kesannya terhadap perubahan iklim, kata pegawai semalam.

Bandar dengan 160,000 penduduk berhampiran Amsterdam telah bersetuju untuk mengharamkan iklan untuk daging yang diternak secara intensif di tempat awam seperti bas, tempat perlindungan dan skrin mulai 2024.

Langkah itu telah diluluskan oleh majlis bandar raya pada bulan November, tetapi tidak disedari sehingga minggu lalu apabila seorang ahli majlis mengumumkan dia telah memaklumkan secara rasmi kepada agensi pengiklanan.

“Ia akan menjadi bandar pertama di Belanda – dan sebenarnya Eropah dan sememangnya dunia – yang mengharamkan iklan daging ‘buruk’ di tempat awam,” Ziggy Klazes, ahli majlis untuk parti GroenLinks (Hijau-Kiri) yang merangka usul itu, memberitahu AFP.

Beliau berkata ia bertentangan dengan politik bandar untuk mendapat wang dengan menyewa ruang awam di bandar itu kepada produk yang mempercepatkan pemanasan global.

“Larangan itu akan menyasarkan semua daging murah daripada pertanian intensif. Setakat yang saya bimbangkan termasuk iklan daripada rangkaian makanan segera.”

Bandar itu belum memutuskan sama ada untuk mengharamkan iklan untuk daging organik.

Amsterdam dan The Hague telah pun mengharamkan iklan untuk perjalanan udara, kereta dipacu petrol dan bahan api fosil tetapi kini Haarlem bersedia untuk menambah daging ke senarai itu.

Larangan itu telah dikritik oleh industri daging Belanda dan beberapa parti politik yang melihatnya sebagai satu bentuk penapisan dan stigmatisasi terhadap pemakan daging.

“Mengharamkan iklan atas sebab politik adalah hampir diktator,” kata Joey Rademaker, ahli majlis Haarlem untuk parti BVNL sayap kanan, dalam satu kenyataan.

Pelan itu datang pada masa yang sensitif untuk Belanda, yang telah menyaksikan bantahan berbulan-bulan oleh petani yang marah terhadap rancangan kerajaan untuk mengurangkan pelepasan nitrogen untuk memenuhi sasaran alam sekitar EU.― Studio ETX

Baca Juga: Pelakon China didenda RM4.74 juta kerana iklan palsu

Baca Juga: Geng paranormal label kawasan ini berhantu tapi lain pula bagi pelari sekitar KL