Isu logistik antara sebab bekalan telur ayam kurang

  • Post author:

Kekurangan bekalan telur ayam di beberapa negeri sejak akhir-akhir ini dipercayai berpunca daripada masalah logistik.

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan II (MAFI), Datuk Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh, berkata kekurangan bekalan telur ayam dikesan berlaku di Kelantan, Terengganu, Kedah dan beberapa negeri lain.

“Bagaimanapun MAFI dan pihak berkaitan sudah membuat perbincangan dan masalah kekurangan bekalan ini akan selesai esok atau lusa.

“Isu (telur ayam) bukan tak ada bekalan tapi masalah logistik, pembekal tak dapat nak ‘cover’ logistik, menyebabkan lambakan bekalan di Kuala Lumpur.

“Kita dah bincang dan dilaporkan dua, tiga hari lagi akan selesai, kerajaan akan ‘support’ supaya bekalan dapat dihantar ke negeri-negeri yang terjejas,” katanya seperti dilaporkan media tempatan.

Sebelum ini, media melaporkan pembekal di Shah Alam mendakwa bekalan telur ayam harian yang diterimanya berkurangan sehingga 80 peratus dan keadaan itu sudah bermula sejak Jun lalu.

Baca Juga: Suami ambil pinjaman sebab isteri nak bersalin di hospital swasta, isteri senyap-senyap fail tuntutan cerai

Baca Juga: Hebatnya kasih seorang ayah demi lihat anak bahagia