Jambatan sementara pula ditenggelami air, penduduk Gua Musang semakin resah

Jambatan sementara merentasi Sungai Galas di Gua Musang sering ditenggalami air menyebabkan kesusahan kepada penduduk untuk keluar masuk dari Kampung Batu 6 ke Kampung Batu 5 untuk ke Bandar Gua Musang.

Lebih 200 penduduk di Kampung Batu 6 mendakwa kehiudpan mereka terjejas kepada jambatan tersebut merupakan penghubung untuk mereka ke bandar lapor Utusan.

Seorang penduduk kampung, Suzuki Sulaiman, 46, mendakwa jambatan tersebut kerap kali ditenggelami air sejak bulan lalu susulan hujan lebat. Jalan hanya boleh digunakan 10 jam selepas ditenggelami air.

“Jika hujan lebat, jambatan besi itu akan ditenggelami air menyebabkan anak-anak kami tidak dapat ke sekolah.

“Keadaan itu merisaukan kami kerana anak-anak yang akan menduduki peperiksaan tahun ini kerap kali tidak dapat ke sekolah. Kebanyakan anak di sini bersekolah di bandar Gua Musang yang terletak 30 kilometer,” katanya.

Guna jambatan konkrit, tapi runtuh 2 tahun lepas

Seorang lagi penduduk, Rozi Ismail, 68, memberitahu, sebelum ini penduduk kampung menggunakan jambatan konkrit, namun runtuh dihanyutkan arus banjir dua tahun lalu.

Katanya, penduduk pernah dijanjikan untuk pembinaan jambatan kekal pada Mei lalu, namun sehingga kini masih belum terlaksana.

“Kami bimbang kerana kini memasuki musim tengkujuh menyebabkan jambatan besi itu akan kerap tenggelam.

“Saya berharap pihak berwajib dapat mempercepatkan pembinaan jambatan kekal lebih kukuh supaya lebih memudahkan kami keluar berurusan di bandar Gua Musang dan menghantar anak ke sekolah,” ujarnya.

Baca Juga: Orang ramai ‘sekolahkan’ selebriti tampil imej ‘bertanduk’

Baca Juga: Polis buka kertas siasatan ibu main ‘flying fox’ sambil dukung bayi