Makan tebuan hidup sampai bengkak bibir, influencer Cina diharam daripada guna media sosial

Seorang influencer Cina telah diharamkan daripada akaun media sosialnya selepas menyiarkan video dirinya memakan tebuan hidup dan menyebabkan bantahan orang ramai terhadap aksi media sosial yang berbahaya.

Wang Can, yang mempunyai lebih 560,000 pengikut di platform perkongsian video Douyin, telah diharamkan oleh laman web itu pada Ahad selepas videonya memakan tawon menjadi tular lewat minggu lalu.

Dia mengalami masalah bibir yang sangat bengkak dan sukar menelan selepas merakam video itu pada hari Jumaat, tetapi mendakwa ia telah menarik lebih 100,000 penonton dan telah merancang untuk mengulangi aksi itu semula pada petang Ahad.

Akaunnya telah ditutup sejurus sebelum dia akan membuat persembahan semula.

Dalam video dengan hashtag “Influencer yang makan tebuan hingga dapat bibir tebal seperti sosej”, Wang menggunakan sepasang penyepit untuk menangkap tebuan dan memasukkannya ke dalam mulutnya, selepas berseru: “Walaupun saya sedikit takut, saya akan tetap memakannya.”

Tidak lama selepas itu bibir dan matanya membengkak, tetapi dia mula makan bubur, yang sukar ditelan, sebelum pergi ke hospital untuk rawatan.

Kapsyen amaran berbunyi: “Berbahaya, jangan tiru”, telah ditambahkan pada video itu, namun aksi itu juga dilabelkan sebagai cabaran “berani” dan “tidak gentar” oleh Wang.

Lelaki itu terkenal di China kerana video tingkah laku berbahayanya seperti mencucuk sarang tebuan tanpa pakaian pelindung.

Baca Juga: Bapa merajuk bawa diri tinggal di gua 30 tahun, 7 anaknya langsung tiada tanya khabar

Baca Juga: Pulang dari masjid naik rakit, tapi apa terjadi pada lelaki ini?