Rosakkan lukisan bernilai RM380 juta dengan tomato puri, dua aktivis didakwa

Sanggup rosakkan lukisan demi menyebarkan isu mengenai perubahan iklim. Dua aktivis didakwa melakukan jenayah apabila tergamak membaling tomato puri pada lukisan hasil karya terkenal Vincent Van Gogh, Sunflowers yang dipamerkan di Galeri Nasional.

Aktivis yang memakai baju bertulis Just Stop Oil dikatakan mengadakan bantahan sejak dua minggu lalu sebagai sebahagian daripada kempen gangguan berterusan yang turut menyaksikan penunjuk perasaan menyekat beberapa jalan utama di London.

Rakaman yang disiarkan kumpulan kempen Just Stop Oil menunjukkan aktivis wanita terbabit membuka tin tomato puri sebelum mencurahkannya ke atas karya yang dihasilkan di Arles, selatan Perancis pada tahun 1888 itu lapor Harian Metro.

Mereka kemudian dilihat melutut dengan tangan ditekap dengan gam pada dinding bawah lukisan yang bernilai 72.5 juta pound sterling (RM380.83 juta) itu dan menyebabkan kerosakan kecil pada bingkai namun lukisan yang ditutupi kaca tidak terjejas.

Polis berkata, dua wanita berusia 21 dan 20 tahun dibicarakan di Mahkamah Majistret Westminster pada Sabtu atas dakwaan jenayah kerosakan pada bingkai lukisan Sunflowers Van Gogh.

Seorang lagi aktivis juga akan dibicarakan di mahkamah atas dakwaan merosakkan papan tanda di luar ibu pejabat polis, New Scotland Yard, di tengah London.

Baca Juga: “Kita tak ada duit tapi kali ini ada kuasa”- Pengundi atas pagar perlu baca pesanan ini jika masih tidak mahu mengundi

Baca Juga: Dakwa makanan dimasak kotor, CCTV restoran ini ‘kantoikan’ taktik wanita yang ingin makan percuma