Sebar video berbaur provokasi, pihak pengurusan TikTok diseru oleh SKMM dan PDRM

  • Post author:

Tular video berbaur provokasi di sosial media terutamanya ketika musim Pilihan Raya Utama- ke 15 tempoh hari. Berikutan isu terbabit, pihak pengurusan TikTok dipanggil dengan kadar segera.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM) memanggil pihak pengurusan TikTok untuk tampil bagi menjelaskan isu berhubung penyebaran klip video berbaur provokasi.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini, isu yang diketengahkan ialah tiga klip video mengenai amaran rusuhan 13 Mei 1969 tular di laman sosial itu yang dikatakan kandungan berbayar seperti dilaporkan sebuah portal berita.

“Penyebaran kandungan berbaur provokasi itu dengan niat untuk mencetuskan ketidakharmonian, kebencian, prejudis dan perasaan orang lain, adalah satu kesalahan di bawah Kanun Keseksaan (Akta 574) yang boleh dikenakan hukuman denda atau penjara atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

“Sebarang penyebaran kandungan video sedemikian adalah satu perbuatan tidak bertanggungjawab yang dikhuatiri boleh menyebabkan ketidakharmonian, perpecahan, perasaan kebencian mahupun prejudis dalam hal ehwal berkaitan dengan agama dan kaum,” katanya.

Dalam pada itu, SKMM dan PDRM akan mempertingkat usaha bagi mengekang penyebaran video yang boleh menggugat ketenteraman awam.

Baca Juga: Sentuh sentimen perkauman dan agama, Ketua Polis Negara bagi amaran hentikan provokasi di sosial media

Baca Juga: Pemimpin, ulama, pejuang Palestin ucap tahniah kepada Anwar