Siapa sangka tukang landskap berkulit hitam ini sebenarnya royalti di kampung asalnya

Benarlah anda tidak boleh menilai seseorang daripada rupa, mungkin dia hanyalah orang biasa di mata anda namun dia juga seseorang di mata penduduk negara lain. Begitulah kisah seorang lelaki yang bekerja sebagai tukang landskap di Kanada tapi royalti di Ghana

Eric Manu,33, menerima panggilan itu lebih setahun lalu semasa bekerja sebagai landskap di British Columbia: Orang yang dibesarkan bersamanya mahu dia kembali sebagai ketua suku mereka.

Ia mengejutkan manu yang sudah meninggalkan Afrika pada 2012 untuk tinggal berhampiran keluarga isteri di Kanada.

Bapa saudaranya, yang pernah menjadi ketua suku Akan 5,000 orang mereka di kampung Adansi Aboabo No. 2, meninggal dunia pada 2013, dan Manu telah kembali untuk pengebumian. Tetapi dia tidak tahu bahawa dia berada di barisan seterusnya, kononnya, menjadi raja.

Menerima jawatan itu bukanlah satu keputusan yang sukar bagi Manu, yang berkata dalam satu temu bual bahawa dia telah lama bimbang tentang kebajikan rakyatnya.

Ibu bapanya telah membawanya ke bandar jiran semasa dia masih kecil, dan dia melihat buat pertama kalinya betapa baiknya orang boleh hidup. Selepas itu, dia mula memberikan pakaian dan kasut terpakai kepada kanak-kanak di kampung luar bandarnya, katanya.

Ketua dipilih dengan sangat teliti

Tetapi apabila saudaranya menelefon pada Julai 2015 dengan berita bahawa dia adalah ketua pilihan puak mereka, peluang untuk menjaga rakyatnya adalah satu yang tidak boleh dia lepaskan.

Apabila memilih ketua, suku itu mencari orang yang mempunyai visi dan semangat, katanya, dan mereka memilihnya.

Manu kembali ke Ghana pada bulan Disember untuk mengambil alih peranan dengan matlamat bercita-cita tinggi untuk memperbaiki kehidupan penduduk yang tinggal di sana.

Dia melihat bagaimana kampung-kampung Afrika sering difikirkan, dengan akses terhad kepada rawatan perubatan dan pendidikan yang baik. Dia fikir mereka boleh memulihkan struktur lama dan benar-benar mempromosikan pelancongan.

Beliau mempunyai rancangan untuk memanfaatkan sumber semula jadi kawasan itu dengan lebih baik untuk mencipta pendapatan.

Itulah sebabnya, lapan bulan selepas pertabalan rasminya pada Januari, dia kembali ke Kanada, menukar pakaian tradisionalnya dengan seluar jeans biru, baju pendarfluor dan penyodok.

Dia kembali memotong lindung nilai dan menanam taman di sekitar British Columbia, tetapi kini dia mempunyai tujuan yang berbeza. Dia cuba mengumpul wang dan memanfaatkan hubungan di Barat untuk menyokong rakyatnya.

“Sesetengah orang terkejut bahawa seorang ketua bekerja dan memotong lindung nilai mereka,” katanya. “Orang ramai perlu merendah diri. Seorang ketua pun boleh buat kerja macam ni. Saya tidak akan mengubah sikap saya. Saya sederhana dari hari pertama.”

Sebelum dia pergi, Sue Watson, pemilik syarikat landskap tempat dia bekerja, memulakan kumpulan bukan untung untuk mengumpul wang dan barangan untuk dihantar ke kampung Manu.

Dia memanggilnya ‘To the Moon and Back Foundation’, dan melaluinya dia mengumpul komputer, boombox, pakaian, kasut, peralatan sekolah, basikal, barangan keperluan bayi dan banyak lagi untuk mengisi kontena penghantaran sepanjang 20 kaki.

“Ia adalah hari yang menakjubkan untuk semua orang dalam komuniti melihat perkara ajaib ini,” kata Manu.

“Mereka tidak pernah percaya mereka akan menerima barangan seperti itu dari sini.”

Tidak jelas berapa lama Manu akan tinggal di Kanada sebelum kembali ke jawatannya di Ghana. Tetapi dia sibuk membantu Watson mempromosikan yayasan itu.

Hujung minggu lalu mereka mengadakan kutipan bir dan burger untuk mengumpul wang untuk menghantar satu lagi kontena barangan kepada sukunya. Dia berharap dapat mencari rakan kongsi Barat yang berminat dalam pembangunan kampungnya.

Baca Juga: Ibu terkejut anak bagi wang simpanan cecah RM17,000

Baca Juga: Lain macam ‘mini love’ budak ni, abang bomba cepat jadi ‘penyelamat’