Taliban bakal haramkan TikTok dan PUBG dalam masa 90 hari

TikTok dan PUBG telah menjadi aplikasi utama buat remaja yang mahukan hiburan dan bermain di masa lapang. Namun dalam masa 90 hari dua aplikasi tersebut bakal diharamkan oleh pemerintah Taliban di Afghanistan.

Pelbagai platform media dan laman web disekat kerana menerbitkan maklumat serta kandungan yang dianggap tidak bermoral lapor laman berita Wion News kelmarin.

Hak dan fungsi saluran media di negara Asia Selatan itu turut disekat sejak pengambilalihan kuasa oleh Taliban menyebabkan mereka terputus daripada dunia luar.

Dalam persidangan bersama pegawai sektor keselamatan dan pentadbir undang-undang syariah, pemerintah Taliban mengumumkan akan mengharamkan dua aplikasi itu di Afghanistan dalam tempoh masa tersebut, lapor agensi berita Khaama Press.

Penyedia perkhidmatan telekomunikasi dan internet di Afghanistan telah dimaklumkan mengenai larangan itu dan diminta mematuhinya dalam masa yang ditetapkan.

“Kami telah menyekat 23.4 juta laman web. Mereka menukar halaman setiap kali disekat. Jadi setiap kali anda menyekat satu laman web, satu lagi akan akif,” kata Menteri Komunikasi, Najibullah Haqqani.

Dalam pada itu, timbalan menteri komunikasi Afghanistan, Ahmad Masaoud Latif Rai menyelar Facebook kerana enggan bekerjasama dengan Taliban mengenai penyederhanaan kandungan online.

Terdapat perubahan besar dalam budaya media di Afghanistan termasuk penutupan lebih daripada setengah juta saluran media, larangan ke atas beberapa saluran dan laman web, peningkatan sekatan kerja, keganasan dan ancaman terhadap wartawan.

Sejak Taliban berkuasa, lebih 45 peratus wartawan telah meninggalkan pekerjaan mereka, manakala sekatan yang semakin ketat terhadap media di Afghanistan juga mendapat kritikan meluas masyarakat antarabangsa. – AGENSI

Baca Juga: Tak tahan tanggung hutang, lelaki buat keputusan lari ke landasan kereta api

Baca Juga: Pelajar IPT buat rumah macam pusat sampah, pemilik luah sebab inilah ramai trauma nak sewakan pada pelajar