Terbang tanpa henti sejauh 13,560 km, burung ini pecah rekod dunia

  • Post author:

Seekor burung kedidi ekor berjalur, berusia lima bulan berjaya memecah rekod kategori migrasi jarak jauh apabila terbang sejauh 13,560 kilometer (km) tanpa henti selama 11 hari.

Laman berita Oddity Central melaporkan, pada setiap musim luruh, berjuta-juta burung hijrah mengharungi perjalanan udara yang panjang dan berbahaya bertujuan lari daripada musim sejuk, mencari makanan dan juga membiak.

Kebanyakan burung-burung itu menempuh jarak perjalanan lebih 10,000 km, bagaimanapun pada tahun ini rekod baharu tercipta.

Seekor burung kedidi memecahkan Guinness World Records selepas terbang sejauh 13,560 km tanpa henti, malah penerbangan itu dianggap berbahaya kerana melebihi kapasiti had maksimum.

Burung kedidi itu terbang bulan lepas dari Alaska menuju ke New Zealand, tetapi jarak perjalanannya bertambah lebih 500 km apabila laluannya diubah. 

Burung kedidi itu terbang pada 13 Oktober lalu dari Delta Yukon Kuskokwim di Alaska, merentasi Lautan Pasifik ke New Caledonia dan Laut Tasman, sebelum membuat pusingan 90 darjah ke Tasmania bukannya New Zealand.

“Burung olak ekor pendek dan burung olak lain boleh mendarat atas air dan mencari makan. Jika seekor burung kedidi mendarat atas air, ia akan mati.

“Ia tidak mempunyai selaput kaki, jadi tidak tahu cara untuk keluar dari air. Jika ia jatuh ke dalam air kerana keletihan atau akibat cuaca buruk, ia akan mati,” kata ahli ekologi Birdlife Tasmania, Dr. Eric Woehler kepada stesen penyiaran ABC News.

Saintis berjaya menjejak rekod itu dengan bantuan alat penjejak kecil seberat 5 gram dan kemajuan teknologi membolehkan mereka menjejaki spesies burung kecil itu tanpa membahayakannya dengan menambah berat.

Baca Juga: Kes pelekat dekat peti ais, Sajat dituduh dah balik Malaysia

Baca Juga: Dipukul sebab tak dapatkan wang untuk beli rokok, anak bunuh bapa tanpa sengaja