Terjun laut untuk ambil selipar, pelancong maut ‘disedut’ kipas bot

  • Post author:

Malang tidak berbau, nasihat itu sering diungkap bertujuan mengingatkan kita bahawa musibah hadir tanpa sebarang tanda atau pun isyarat.

Baru-baru ini, seorang pelancong di Colombia maut akibat disedut masuk ke dalam kipas bot selepas terjun ke dalam laut untuk mengambil selipar.

Akhbar The Sun melaporkan, saksi kejadian menjerit ketakutan apabila mangsa, Natalia Andrea Larranaga Fajardo, 26, dirempuh oleh bot itu pada 27 November lalu. 

Mangsa mula mengalami banyak pendarahan selepas cedera parah di kaki dan bahagian bawah badannya. Kejadian itu berlaku di Pantai White Wata di pulau San Andres.

Natalia dilaporkan terjun untuk mengambil seliparnya sebelum badannya ditarik ke arah kipas bot, demikian menurut beberapa laporan.

Mangsa kemudian dibawa ke sebuah hospital di pulau itu, sebelum menjalani beberapa prosedur pemindahan darah dan pembedahan untuk membaiki saluran darahnya.

Pakar perubatan terpaksa menyedarkannya selepas dia mengalami serangan jantung. Dia dimasukkan ke ICU selepas mengalami serangan jantung kali kedua sebelum meninggal dunia keesokan harinya.

“Bot itu telah dilarang untuk dipandu dan dua kru diserahkan kepada pihak berkuasa berkaitan untuk disoal siasat,” kata pihak berkuasa maritim Colombia, Dimar.

Pegawai di San Andres mengingatkan perenang supaya menjauhkan diri daripada bot yang bergerak dan memberitahu kru jika mereka ingin terjun ke dalam air.

Baca Juga: Cuba pecah rekod menyelam paling dalam, lelaki pengsan dalam laut

Baca Juga: ‘Tu kalau mengantuk boleh buat bantal’ – Netizen terhibur bapa beli span besar suruh anak berjimat