Tujuh hari tutup operasi LRT Laluan Kelana Jaya bermula 6 pagi tadi, Rapid Rail masih tak kenal pasti punca masalah

  • Post author:

Transit Aliran Ringan (LRT) adalah antara pengangkutan awam yang paling banyak digunakan rakyat Malaysia, jadi apabila masalah timbul dan tren tidak bergerak seperti biasa maka ia akan mencetuskan masalah buat rakyat untuk ke pejabat.

Pengendali LRT, Rapid Rail sedang mengenal pasti punca gangguan kepada komponen elektronik sistem kawalan tren automatik atau ATC pada perkhidmatannya di Laluan Kelana Jaya.

Rapid Rail dalam satu kenyataan berkata, masalah yang sedang berlaku itu adalah sesuatu yang serius dan tidak pernah berlaku sebelum ini malah masalah ini turut dibantu oleh pasukan khas dari Kanada.

“Gangguan tersebut mengakibatkan kehilangan signal di antara pusat kawalan dan juga tren sekali gus menyebabkan tren tidak dapat beroperasi secara automatik di antara Stesen LRT Kelana Jaya dan Stesen LRT Ampang Park.

“Pihak Rapid Rail dibantu oleh satu pasukan khas pihak pengilang peralatan asal (OEM) Thales Group dari Toronto, Kanada bagi mencari penyelesaian jangka pendek dan jangka panjang. Ini merangkumi ujian-ujian ke atas peranti dan perisian sedia ada,” katanya di sini hari ini.

Selain itu katanya, mengambil kira faktor keselamatan penumpang dan masa diambil untuk mengenalpasti punca gangguan dan sesi ujian, perkhidmatan di antara Stesen LRT Kelana Jaya dan Stesen LRT Ampang Park digantung selama tujuh hari bermula pukul 6 pagi tadi.

“Perkhidmatan LRT Laluan Kelana Jaya akan beroperasi hanya dari Stesen LRT Gombak ke Stesen LRT Damai serta dari Stesen LRT Lembah Subang ke Stesen LRT Putra Heights.

“Dalam pada itu juga, semua perkhidmatan LRT Laluan Kelana Jaya akan menamatkan operasi lebih awal iaitu pada pukul 11 malam bagi memberi lebih masa kepada pasukan kejuruteraan untuk melaksanakan kerja rektifikasi dan baik pulih,” ujarnya.

Tambahnya, pihak Rapid Rail akan berusaha untuk menyelesaikan masalah rumit itu dalam masa tersingkat. Perkhidmatan bas perantara percuma akan disediakan bagi menampung penumpang dan mengurangkan kesesakan di stesen yang terjejas.

“Segala kesulitan ekoran kejadian adalah amat dikesali. Untuk perkembangan status perkhidmatan terkini serta maklumat lanjut mengenai perkhidmatan bas perantara, sila rujuk kepada saluran media sosial Rapid KL dan juga aplikasi PULSE,” katanya.

Baca Juga: Jangan sesuka hati cium bayi orang, bimbang terbagi penyakit pula

Baca Juga: Tawaran pilihan raya beri laptop pada guru tidak praktikal, membazir baik baiki prasarana sekolah yang uzur-Guru