Wanita di Arab Saudi dipenjara 34 tahun hanya sebab ciapan di Twitter

  • Post author:

Seorang wanita dari Arab Saudi dengan kira-kira 2,600 pengikut di Twitter dijatuhkan hukuman penjara selama 34 tahun kerana kerap membuat ciapan mengenai hak wanita di negara itu.

Menurut dokumen itu, hukuman yang dikenakan terhadap Salma al-Shehab dikatakan berkaitan dengan tindakannya membantu penentang yang cuba ‘mengganggu ketenteraman awam’, dijatuhkan mahkamah rayuan Arab Saudi pada 9 Ogos lalu.

Tidak hanya dihukum penjara, calon PhD di Universiti Leeds di Britain yang juga ibu kepada dua anak itu turut dilarang ke luar negara selama 34 tahun.

Shehab ditangkap di Arab Saudi pada Januari 2021 ketika sedang bercuti dari pengajiannya di United Kingdom (UK).

Kumpulan hak asasi manusia yang berpangkalan di London, ALQST mengecam keputusan itu, menyifatkan ia sebagai ‘hukuman penjara paling lama pihak berkuasa Saudi untuk seorang aktivis aman’.

“Ayat yang mengerikan ini mempersendakan dakwaan reformasi pihak berkuasa Saudi terhadap wanita dan sistem perundangan,” kata Ketua Komunikasi ALQST, Lina al-Hathloul.

Rakan rapat Shehab bercakap dengan AFP tapi tidak mahu namanya disiarkan, berkata beliau ‘tidak percaya aktivitinya di Twitter akan menyebabkan dia mengalami sebarang masalah sehingga dia terkejut dengan penahanannya’. – AFP

Baca Juga: Muslimah bercuti dengan teman lelaki siap duduk sebilik lagi, netizen cakap syaitan pun keliru baca tip

Baca Juga: Geng scammer dah ‘resign’ dari LHDN, sekarang guna taktik baru kerja dekat Grab, Shoppee pula