Akhirnya Azhar jawab dakwaan ditekan oleh menteri kanan campur hal parlimen

  • Post author:
  • Post comments:0 Comments

Speaker Dewan Rakyat Datuk Azhar Azizan Harun membantah dakwaan bahawa dia ditekan oleh seorang menteri kanan untuk menarik balik jemputannya kepada Nga Kor Ming (Teluk Intan-PH) agar dia mempengerusikan sementara prosiding semalam.

Menjelaskan perkara itu hari ini, Azhar mengatakan dia pada awalnya menawarkan Nga untuk mempengerusikan sesi tersebut dari pukul 2.30 hingga 4 petang, sesuai dengan Perintah Tetap 7 (3) Dewan Rakyat, tetapi berubah pikiran pada jam kesebelas.

Peruntukan tersebut menyatakan bahawa pembesar suara dapat sewaktu-waktu semasa persidangan meminta seorang Ahli Parlimen mengambil kerusi sementara, tanpa komunikasi formal ke Dewan.

Azhar juga menolak cadangan bahawa kerana surat rasmi telah dikeluarkan kepada Nga untuk mempengerusikan sesi tersebut, oleh itu proses dalam tempoh itu tidak sah, memandangkan penggubal undang-undang DAP bukanlah yang memimpin.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Nga yang telah menerima permintaan saya. Tetapi saya berubah fikiran pada saat-saat terakhir, ”katanya di Dewan Rakyat hari ini. – The Vibes, 21 September 2021

LEBIH LANJUT UNTUK DIIKUTI

sumber : https://www.thevibes.com/articles/news/42165/i-just-changed-my-mind-art-harun-on-rescinding-invite-for-nga-to-chair-session