Anak mati selepas mengikut cabaran di TikTok, keluarga saman platform tersebut

  • Post author:

Anak mati selepas mengikut cabaran di TikTok, keluarga saman platform tersebut. Nylah Anderson dari Philadelphia ditemui tidak sedarkan diri di dalam almari bilik tidur ibunya pada 7 Disember.

Memetik DailyMail, keluarga seorang kanak-kanak perempuan berusia 10 tahun yang mencekik dirinya sehingga mati sebagai sebahagian daripada cabaran TikTok menyaman platform video itu kerana kecuaian dan mempunyai ‘reka bentuk yang rosak.’

Dia menggantung diri daripada tali dompet selepas melihat video berkaitan ‘cabaran blackout’ di halaman ‘For You’ aplikasinya, menurut tuntutan mahkamah yang difailkan Khamis di mahkamah persekutuan di Pennsylvania.

Cabaran ini menggalakkan pengguna untuk sesak nafas, pengsan dan sedar semula pada kamera.

Ibu Nylah, Tawainna berkata, syarikat itu harus dipersalahkan atas kematiannya kerana kandungan itu ‘dilemparkan ke hadapan’nya.

“Saya tidak boleh berhenti memainkan semula hari ini dalam kepala saya.

“Ikatan yang tidak dapat dipecahkan dalam keluarga kami kini hancur dan tidak lagi sama,” kata Tawainna.

Tahun lepas, seorang budak lelaki berusia 12 tahun meninggal dunia selepas menggunakan tali kasut untuk mencekik dirinya untuk cabaran yang sama, kata keluarganya.

Nylah ialah ‘kanak-kanak yang aktif, gembira, sihat, dan sangat pintar’ yang mahir bercakap tiga bahasa. Dia meninggalkan ibunya dan dua abangnya, Nakye Anderson dan Kevin Freeman Lamarr Neal III.

Kanak-kanak perempuan berusia 10 tahun itu mencuba ‘cabaran blackout’ di dalam almari ibunya semasa ibunya berada di tingkat bawah.

Menurut peguam ibunya, analisis forensik telefonnya menunjukkan bahawa aplikasi itu sedang digunakan pada masa itu.

“Nylah mengalami penderitaan yang mengerikan ketika dia bergelut dan berjuang untuk bernafas dan perlahan-lahan sesak nafas sehingga hampir mati,” kata tuntutan mahkamah itu.

Tawainna menemui anak perempuannya dan mencuba beberapa pusingan CPR ke atasnya sehingga paramedik tiba.

Nylah menghabiskan lima hari di ICU pediatrik dan meninggal dunia pada 12 Disember 2021.

Tuntutan keluarganya, yang meminta ganti rugi yang tidak ditentukan, bagi memastikan TikTok bertanggungjawab kerana mereka bentuk aplikasi yang mempromosikan cabaran berbahaya kepada kanak-kanak.

TikTok sangat popular di kalangan pengguna yang sangat muda. Kira-kira 28 peratus daripada penggunanya adalah kanak-kanak di bawah umur 18 tahun, menurut tuntutan mahkamah. Menjelang April 2020, jumlah muat turun syarikat di seluruh dunia melepasi 2 juta.

Baca Juga: Ibu bapa saman anak kerana tidak bagi mereka cucu

Baca Juga: Khairy bagi tempoh dua bulan siasat isu buli doktor pelatih