Apa sudah jadi dengan Masjid Kristal? Sudah 2 tahun jadi masjid “berhantu”

  • Post author:
  • Post comments:0 Comments

Jika sebelum ini kecoh Bandar Gracia, Perak seperti ‘ghost town’ kerana ketiadaan pengunjung dan terbengkalai, kini keadaan Masjid Kristal, Terengganu pula jadi bualan orang ramai.

Memetik dari thevocket, pengguna Twitter @aazmeeriskndr telah berkongsi gambar ketika matahari terbenam di Masjid Kristal dengan kapsyen ‘The Abandoned Mosque, Masjid Kristal Terengganu’.

Menurutnya, terdapat atap yang runtuh di kawasan dalam masjid dan masjid tidak dibuka tetapi masih lagi boleh datang untuk bergambar di kawasan luar.

Perkongsiannya itu meraih perhatian orang ramai dan rata-rata netizen berasa terkejut melihat keadaan terkini Masjid Kristal.

Bukan itu sahaja, para netizen turut berasa sedih kerana Masjid Kristal ini tidak diselenggara dengan baik kerana ia merupakan antara tempat tumpuan pelancong.

Ada juga netizen mendakwa bahawa sebenarnya Masjid Kristal ini sedang dalam proses penyelenggaraan kerana itu ia tidak dibuka untuk solat.

Akan tetapi, ada juga mempersoalkan proses penyelenggaraan yang agak lama iaitu sudah hampir dua tahun.

Segelintir netizen turut berkongsi kenangan mereka berkunjung ke Masjid Kristal ini dan rindu untuk solat di sini serta berharap masjid tersebut bukanlah dibiarkan begitu sahaja.