Bintang TikTok dengan hampir sejuta pengikut mengaku tidak bersalah atas pembunuhan berganda di San Diego

Seorang bintang TikTok dengan hampir sejuta pengikut dalam talian mengaku tidak bersalah pada Isnin atas tuduhan menembak dan membunuh isteri dan rakan isterinya.

Abubalan dan isterinya dalam proses penceraian membunuh isteri dan rakan isterinya minggu lalu di sebuah bangunan tinggi San Diego.

Menurut Union-Tribune, Pendakwa raya berkata Ali Abulaban secara senyap-senyap memasang alat mendengar pada peranti tablet anak perempuannya yang berusia 5 tahun, dan terdengar isterinya dan seorang lelaki lain bercakap, dia pergi ke pangsapurinya dan menembak mereka sehingga mati.

“Selepas tembakan, Abulaban, yang masih bersenjata, mengambil anak perempuannya dari sekolah”, kata Timbalan Peguam Daerah, Taren Brast.

Perincian itu didedahkan semasa perbicaraan Mahkamah Tinggi Daerah San Diego terhadap Abulaban, yang mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan membunuh, lapor akhbar itu.

Brast berkata di luar mahkamah bahawa Abulaban, 29, adalah bintang TikTok dikenali sebagai JinnKid, dengan lebih 940,000 pengikut di aplikasi media sosial. Akaunnya memaparkan skit komedi dan penyamaran watak Tony Montana daripada filem 1983 “Scarface.”

Peguam Abulaban tidak mengulas mengenai dakwaan semasa perbicaraan.

Polis mengenal pasti mangsa sebagai Ana Abulaban, 28, dari San Diego dan Rayburn Cadenas Barron, 29, dari National City.

Kira-kira dua dozen ahli keluarga dan rakan kedua-dua mangsa memenuhi ruang mahkamah. Beberapa daripada mereka menangis teresak-esak apabila Brast berkongsi butiran tentang pembunuhan Khamis lalu di kawasan kejiranan Kampung Timur San Diego.

Brast berkata Ali Abulaban mengaku kepada detektif dan menuduh isterinya curang, walaupun pendakwa raya berkata dia percaya Barron adalah kawan.

Menurut Brast, Ana Abulaban telah meminta suaminya berpindah pada 18 Oktober dan dia mendaftar masuk ke sebuah hotel.

Tiga hari kemudian, Brast berkata, Ali Abulaban menyelinap kembali ke dalam apartmen dan membuangnya semasa isterinya tiada. Dia juga memasang aplikasi mendengar pada iPad anak perempuannya.

“Beberapa jam kemudian, Abulaban yang sedang mendengar aplikasi terdengar isterinya dan seorang lelaki bercakap dan bergelak ketawa.

“Dia bergegas pergi ke bangunan tinggi tersebut. Video kamera keselamatan menunjukkan dia berlari keluar dari lif ke apartmen.

“Abulaban menembak Barron tiga kali sebelum menembak isterinya di kepala. Abulaban kemudian menghubungi ibunya dan mengaku”, kata Brast.

Selepas dia mengambil anak perempuannya, dia menghubungi polis semasa memandu dan mereka menahannya 45 minit kemudian. Anak perempuannya masih berada di dalam kenderaan ketika dia ditahan.

Hakim Kimberlee Lagotta memerintahkan Abulaban dipenjarakan tanpa jaminan. Hakim juga mengeluarkan perintah perlindungan yang memerlukan Abulaban menjauhi anak perempuannya, yang kini dijaga oleh keluarga.

Baca Juga: https://themalaysialife.com/9-tempat-glamping-sekitar-lembah-klang-yang-menjanjikan-percutian-di-hutan-penuh-glamor/