Dipecat kerana serangan panik akibat kejutan hari jadi, lelaki dapat pampasan RM1.9 juta

  • Post author:

Dipecat kerana serangan panik akibat kejutan hari jadi, lelaki dapat pampasan RM1.9 juta. Kevin Berling hanya ada satu permintaan, dia tidak mahu syarikat tempat kerjanya untuk mengadakan kejutan hari jadi buatnya.

Bekas majikannya, syarikat Gravity Diagnostics masih tetap melakukannya walaupun sudah diminta untuk tidak mengadakan sebarang majlis.

Menurut peguam, Tony Bucher, Berling mempunyai masalah ganguan keresahan atau anxiety disorder dan sambutan hari jadinya itu menambah sumber tekanan.

Jadi anak guamnya lantas berjumpa dengan orang yang terlkibat dalam majlis hari jadinya itu untuk meminta dia tidak mengadakan majlis tersebut.

“Orang yang bertanggungjawab untuk parti hari jadi yang dia minta untuk batalkan majlis tersebut terlupa mengenai apa yang Berling minta.

“Dia tidak melakukannya untuk menjadi jahat. Dia berkata dia akan akan membatalkan namun dia terlupa,” kata Bucher.

Majlis hari jadi tersebut tetap berlansung, Berling mula diserang panik dan terus menuju ke keretanya. menurut Bucher, dia mula melakukan teknik pernafasan. Selepas dia bertenang, dia kemudian naik untuk meneruskan kerjanya.

Hari berikutnya, Bucher menyatakan bahawa Berling di panggil ke bilik mesyuarat untuk berbincang mengenai situasi berkenaan majlis hari jadinya.

“Menurut klien saya, pekerja tersebut menyatakan mengenai tindakannya yang dilihat sebagai rusuhan dan menyebakan ketidakgembiraan kepada pekerja lain.

“Di saat ini klien saya mula mengalami serangan panik dan mula menggunakan teknik lain untuk tenangkan dirinya.

“Cara dia menggambarkannya adalah dia mula memeluk dirinya sendiri dan meminta mereka untuk berhenti,” jelas Bucher.

Bucher mengatakan dua pekerja di ruang konferensi meminta Berling untuk berhenti, dan apabila dia tidak berhenti, mereka berjalan keluar.

Sebaik sahaja serangan panik telah reda, Bucher berkata, Berling berjalan keluar dari bilik persidangan dan diminta untuk meninggalkan bangunan itu. Dia dilepaskan beberapa hari kemudian.

“Cara mereka (pekerja Gravity Diagnostics) mengatakannya, mereka percaya dia marah dan mungkin akan menjadi ganas,” kata Bucher.

Berling tidak pernah menunjukkan sebarang keganasan, kata Bucher, dan seseorang yang mengalami serangan panik menjadi hampir lumpuh dengan ketakutan; mereka tidak sering menyerang.

“Pada dasarnya, hujahnya adalah dia dipecat kerana mengalami serangan panik.

“Mereka membuat andaian bahawa dia berbahaya berdasarkan kecacatannya dan bukan dari sebarang bukti bahawa dia ganas,” kata Bucher.

Sekiranya dia membuat isyarat ganas, Bucher berkata, Gravity Diagnostics akan mempunyai alasan untuk memecatnya, tetapi dia tidak melakukan apa-apa yang mengancam mereka.

Juri mengarahkan syarikat tersebut membayar ganti rugi sebanyak AS$150,000 (RM636,323) dalam bentuk gaji dan faedah serta AS$300,000 (RM1.27 juta) bagi penderitaan dialami Berling selepas mendapati majikannya mendiskriminasi ketidakupayaan.

“Saya rasa satu lagi yang menarik adalah ahli terapi anak guam saya memberi keterangan semasa perbicaraan dan bercakap tentang bagaimana bila-bila masa anak guamnya melihat nama syarikat itu ia memberinya satu lagi serangan panik,” kata Bucher.

Dengan pertumbuhan pesat syarikat semasa COVID-19, bukan sahaja nama syarikat menjadi lebih menonjol, kata Bucher, tetapi syarikat itu telah berkembang empat hingga lima kali ganda sejak Berling ditamatkan.

“Berdasarkan catatan pekerjaannya, di mana dia akan berada?

“Ada orang yang pendapatannya meningkat sekurang-kurangnya 50 peratus pada masa itu. Dia kehilangan peluang yang baik dengan syarikat itu,” tambah Bucher. 

Pengasas Gravity Diagnostics dan COO Julie Brazil mengatakan bahawa keputusan dalam kes ini tidak mewakili fakta atau hak majikan syarikat oleh undang-undang.

“Pekerja saya mengawal keadaan dengan mengeluarkan plaintif dari bangunan secepat mungkin sambil mengeluarkan aksesnya ke bangunan, memberi amaran kepada saya dan menghantar peringatan keselamatan untuk memastikan dia tidak dapat mengakses bangunan itu, dan ia adalah tindakan yang paling tepat untuk dilakukan,” kata Brazil.

Dengan insiden keganasan di tempat kerja yang semakin meningkat, Brazil berkata, keputusan itu menetapkan preseden berbahaya bagi majikan dan pekerja bahawa melainkan keganasan fizikal berlaku, keganasan di tempat kerja boleh diterima.

“Sebagai majikan yang mengutamakan keselamatan pekerja kami, kami mempunyai dasar toleransi sifar dan kami menyokong keputusan kami untuk menamatkan plaintif kerana melanggar dasar keganasan di tempat kerja kami.

“Pekerja saya adalah mangsa dalam kes ini, bukan plaintif,” kata Brazil.

Brazil berkata syarikat itu mencabar keputusan itu berdasarkan ‘penemuan salah laku juri yang melanggar perintah hakim perbicaraan’ dan kemudian kemukakan rayuan jika perlu.

A jury awarded Berling $450,000. $300,000 was for emotional stress; $120,000 was for back wages and benefits, and $30,000 was for front pay.

Baca Juga: Penyanyi pukul bekas isteri kerana menolak untuk bergambar bersama

Baca Juga: Komputer Raspberry Pi tidak sesuai, gesa kerajaan sediakan laporan lebih telus