Gempar !!! Doktor Kontrak mula berarak di seluruh negara protes kerajaan

  • Post author:
  • Post comments:0 Comments

Kumpulan doktor kontrak di hospital-hospital kerajaan mengadakan protes di seluruh negara pagi ini bagi menuntut jaminan pekerjaan dan peluang kerjaya yang lebih baik.

Difahamkan, kumpulan doktor itu mengadakan protes meskipun menerima tekanan daripada pihak atasan yang mengancam akan mengambil tindakan tatatertib terhadap mereka yang menyertai ‘Hartal Doktor Kontrak’ (HDK).

Ramai daripada mereka membawa plakad dan poster berwarna hitam dengan mula meninggalkan hospital masing-masing secara serentak pada jam 11 ​​pagi ini.

Antara lokasi berkenaan termasuk Hospital Kuala Lumpur, Hospital Sungai Buloh, Hospital Tengku Ampuan Rahimah di Klang, dan pusat kuarantin Covid-19 di Maeps, Serdang.

Menurut penganjur, doktor-doktor kontrak di hospital di negeri lain juga mengadakan protes yang serupa.

Pegawai perubatan yang dilantik secara kontrak sebelum ini mendesak kerajaan memberi jaminan pekerjaan dan prospek kerjaya yang lebih baik kepada mereka.

Doktor kontrak junior juga menghadapi risiko kehilangan kerja setelah tamat tempoh lima tahun latihan mereka di hospital kerajaan.

HDK memaklumkan doktor kontrak juga tidak tertakluk untuk menerima faedah seperti diperolehi rakan sekerja mereka yang dilantik ke jawatan tetap, termasuk peluang memperkembangkan karier mereka dalam bidang pengkhususan.

sumber : https://www.malaysiakini.com/news/584534