GPS akan sokong Anwar jika Agong naikkanya sebagai PM-9, kata laporan

  • Post author:
  • Post comments:0 Comments

Ini adalah berita alihbahasa dari englis ke Bahasa menggunakan google translate

Datuk Seri Anwar Ibrahim setia masih berharap Yang di-Pertuan Agong dan raja-raja Melayu akan memutuskan pemimpin pembangkang sebagai perdana menteri seterusnya.

Sekiranya para bangsawan menuju ke arah ini semasa pertemuan mereka petang ini, ada kemungkinan Gabungan Parti Sarawak (GPS) memberikan sokongan 18 anggota parlimennya ke belakang Anwar, yang memberikannya 123 sokongan anggota parlimen, kata ketua penerangan PKR negeri Abun Sui Anyit.

Anwar, Ahli Parlimen Port Dickson, juga presiden PKR dan ketua Pakatan Harapan.

Abun Sui memberitahu The Vibes hari ini bahawa terdapat petunjuk bahawa GPS mungkin berubah dari pendirian sebelumnya untuk menyokong naib presiden Umno Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk jawatan yang diinginkan.

“Segala-galanya bergantung pada pertemuan antara raja-raja Agong dan Melayu siang ini.

“18 Anggota Parlimen GPS adalah antara anggota parlimen yang menyokong Ismail Sabri yang dijemput ke istana semalam (untuk mengesahkan pernyataan undang-undang mereka).

“Namun, ada pembicaraan sekarang bahawa walaupun GPS telah menyokong Ismail Sabri sebagai perdana menteri berikutnya, blok itu akan memberikan sokongan kepada Anwar sekiranya pemerintah Agong dan Melayu memutuskan bahawa PH dan Anwar harus diberi mandat untuk memimpin kerajaan pusat .

“Anwar mempunyai sekurang-kurangnya 105 anggota Parlimen yang menyokongnya pada masa ini. Sekiranya GPS menukar 18 MP di belakangnya, Anwar akan mempunyai 123 MP, yang membolehkannya memiliki pemerintahan yang stabil. ”

Dia menekankan bahawa pakatan pemerintah Sarawak akan mengesahkan kedudukannya berdasarkan keputusan yang dibuat oleh bangsawan hari ini.

“Lebih jauh lagi, PH adalah gabungan yang diberi mandat oleh rakyat untuk mentadbir kerajaan pusat semasa pilihan raya umum yang lalu (pada Mei 2018),” katanya, sambil menunjukkan bahawa mandat tersebut diambil dari PH berikutan pembelotan pada Februari tahun lalu.

“Mengembalikan mandat kepada PH dan Anwar sekarang adalah perkara yang wajar dilakukan.

“Anwar dan PH akan mempunyai idea baru untuk mencari jalan keluar dari krisis Covid-19 yang sedang kita hadapi.”

Mesej diedarkan di kalangan akar umbi Sarawak dalam masyarakat dan perkhidmatan awam, yang meminta doa agar Anwar dijadikan perdana menteri.

The Vibes menerima pesanan seperti itu dari kumpulan perkhidmatan awam yang tidak mahu dikenali.

Difahamkan, Ismail Sabri mendapat sokongan 114 anggota Parlimen. – The Vibes, 20 Ogos 2021