Ismail Sabri pegang Kementerian Kewangan, Hamzah TPM, dedah Laporan China

  • Post author:
  • Post comments:0 Comments

Ismail Sabri dilapor pegang menteri kewangan, Hamzah TPM.PERDANA Menteri Ismail Sabri Yaakob akan berfungsi sebagai menteri kewangan dalam kabinet barunya, yang dijangka akan diumumkan minggu ini, lapor China Press.

Sumber juga memberitahu akhbar harian berbahasa cina itu bahawa Setiausaha Agung Perikatan Nasional, Hamzah Zainudin akan dilantik sebagai timbalan perdana menteri dan juga memegang portfolio lama di Kementerian Dalam Negeri.

Ismail dikatakan akan mempertahankan sejumlah menteri dari kerajaan Perikatan Nasional (PN) sambil mengurangi jumlah anggota dalam kabinetnya, kata laporan itu.

Sumber menyebut Ismail akan mengambil alih Kementerian Kewangan dari Tengku Zafrul Abdul Aziz, yang dijangka digugurkan sementara jawatan menteri pertahanan akan diserahkan kepada Naib Presiden Umno Mahdzir Khalid.

Bekas menteri pembangunan luar bandar Abdul Latiff Ahmad akan menggantikan Adham Baba sebagai menteri kesihatan. Adham juga dilaporkan akan digugurkan dari kabinet.

Bekas menteri Wilayah Persekutuan, Annuar Musa akan menjadi menteri komunikasi dan multimedia sementara Ahli Parlimen Umno Jelebu Jalaluddin Alias ​​akan mengambil alih jawatan lamanya.

Hishammuddin Hussein akan mengekalkan jawatan Menteri Luar.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin, dan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin juga dikhabarkan dapat memegang jawatan asal.

Yang lain dalam kedudukan asalnya termasuk Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Azmin Ali, Menteri Pengangkutan Wee Ka Siong, Menteri Sumber Manusia M Saravanan, Menteri Belia dan Sukan Reezal Merican Naina Merican, dengan Alexander Nanta Linggi, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

Bagi Azalina Othman Said, yang mengumumkan pengunduran dirinya sebagai timbalan speaker Dewan Rakyat, dilaporkan akan menjadi menteri, tetapi portfolio barunya belum diketahui.

Najib Razak, Ahmad Zahid Hamidi dan Tengku Adnan Tengku Mansor dan anggota Umno lain yang menghadapi perbicaraan, kebanyakannya kerana rasuah, dijangka tidak menyertai kabinet.

Perdana menteri dijangka menemui Yang di-Pertuan Agong seawal hari ini untuk mengemukakan senarai calon jawatan kabinet.

Para menteri dijangka akan mengangkat sumpah di Istana Negara pada hari Jumaat.

Sumber: https://www.themalaysianinsight.com/s/335400