Kementerian Sumber Manusia menggalakkan GLC dan firma swasta perkenal polisi cuti haid

Kementerian Sumber Manusia telah menggalakkan GLC dan firma swasta untuk memperkenalkan polisi cuti haid, dan tidak menunggu kerajaan menggubalnya.

Menurut New Straits Times, Kementerian masih perlu mengkaji kebaikan dan keburukan undang-undang cuti haid.

Kementerian memaklumkan bahawa, walaupun perundangan cuti haid dianggap sebagai langkah progresif, kerajaan mesti berhati-hati sama ada ia akan memberi kesan negatif kepada peluang pekerjaan kepada wanita.

“Kementerian Sumber Manusia mengikuti dengan teliti perbahasan dan perkembangan yang sedang berlaku di beberapa negara berhubung penggubalan undang-undang untuk mengawal polisi cuti haid bagi pekerja wanita di sektor swasta.

“Adalah diketahui bahawa beberapa negara mempunyai beberapa bentuk perundangan untuk mengawal perkara ini, sama ada sebagai cuti bergaji atau cuti tanpa gaji antara satu hingga dua hari dalam sebulan. Di kebanyakan negara lain, cuti haid dilaksanakan secara syarikat ke syarikat.

“Kementerian juga mengetahui penemuan tinjauan dalam talian (yang dijalankan oleh NST) baru-baru ini yang menunjukkan 87 peratus daripada 1,177 orang yang ditinjau lebih suka menerima pakai polisi cuti haid di Malaysia.

“Walaupun kementerian menghargai keputusan tinjauan ini, kita tidak boleh serta-merta membuat keputusan untuk melaksanakan ini sebagai sebahagian daripada undang-undang.

“Oleh itu, kementerian perlu membuat kajian mendalam,” jawapan bertulis itu berbunyi.

Kementerian menambah, buat masa ini, sementara menunggu hasil kajian lanjut dan penglibatan dengan pihak berkepentingan, ia menggalakkan syarikat melaksanakan dasar cuti haid sendiri dan bukannya menunggu kerajaan menggubalnya.

Baca Juga: Selalu kena senggugut semasa datang bulan, ini 6 cara untuk elaknya

Baca Juga: Ubah suai flat secara haram, MPAJ perjelas tindakan roboh guna jentolak