Ketua Pemuda Pas diminta hormat Umno, bukan hanya fikir survival Bersatu

  • Post author:
  • Post comments:0 Comments

Berita dipetik dari Astro Awani

Ketua Pemuda Pas, Ahmad Fadhli Shaari diminta menghormati pendirian UMNO berhubung keputusan parti itu menolak kerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Pengarah Komunikasi Pemuda UMNO Malaysia, Syed Mohd Johan Rizal Syed Unan Mashri berkata, Pas tidak sepatutnya ‘memangsakan’ Muafakat Nasional (MN) demi survival Bersatu dengan menyalahkan UMNO.

Sebaliknya kata beliau, MN seharusnya diangkat dengan idealisme yang lebih besar sebagai ‘etos’ hala tuju baharu dan kepercayaan rakyat untuk satu matlamat menjadikan Malaysia kembali cemerlang.

“Pas merupakan sebahagian daripada gagasan MN yang disepakati. Tidak perlulah Pas cuba mengajar atau bertindak sebagai ‘abang besar’ dalam Perikatan Nasional (PN) yang akhirnya dilihat seperti budak suruhan Bersatu.

“Pesanan kepada beliau, janganlah berhikayat tanpa tujuan. Tidak perlu mengajar UMNO erti setiakawan sebaliknya belajarlah menghormati UMNO,” katanya kepada Sinar Harian pada Rabu.

Syed Mohd Johan Rizal berkata, Pemuda UMNO reda dengan apa jua keputusan Pas dan menghormatinya selaku rakan gagasan MN, namun sekiranya Pas menolak untuk bersama MN hanya kerana Bersatu, UMNO akan terus komited membawa agenda ini demi ummah dan rakyat.

“Penolakan kerjasama dengan Bersatu dibuat oleh hampir 2/3 Bahagian UMNO, diabsahkan melalui Persidangan Agung UMNO (PAU 2020) seterusnya dimuktamadkan oleh pembuat dasar tertinggi parti iaitu Majlis Kerja Tertinggi (MKT), bukan diputuskan oleh seorang figura bersifat ‘veto’ tetapi sebuah institusi yang disokong akar umbi,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Ahmad Fadhli yang meminta UMNO belajar menerima Bersatu dan begitu juga sebaliknya bagi memastikan muafakat ummah berjaya. Malah, Ahmad Fadhli dipetik berkata, UMNO tidak sepatutnya menggunakan alasan Bersatu pernah berada dalam Pakatan Harapan (PH) untuk menghalang ia menyertai Muafakat Nasional.

Mengulas lanjut, Syed Mohd Johan Rizal berkata, MN digagaskan bagi memperjuangkan kepentingan umat yang sebelum itu diracik-racik oleh PH selama 22 bulan.

“Adakah beliau lupa, watak dan teraju utama adalah Bersatu sendiri?Sejarah merekodkan ia disusuli muslihat dan pengkhianatan daripada Bersatu yang berebut jawatan Perdana Menteri sehingga meruntuhkan kerjasama PH.

“Ahmad Fadhli juga mungkin terlupa, MN bukan hanya kerjasama politik semata-mata. Demi kepentingan bersama ia dipersetujui untuk tidak didaftarkan dan tidak mengikat.

“Atas kepentingan itu, Barisan Nasional (BN) dan Pas berjiwa besar membentuk MN, seterusnya membentuk kerajaan sementara bersama Bersatu sebagai teraju, demi ummah dan negara,” katanya lagi.

Menurut beliau, asas penubuhan Bersatu itu sendiri adalah untuk menggantikan UMNO melalui muslihat ‘Scheme of Things’ ciptaan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Sebab itulah parti tersebut dipenuhi pelbagai ‘katak politik’ yang berkepentingan, mana mungkin UMNO boleh menerima kerjasama sebuah parti yang penuh muslihat.

“Kita tidak pasti apa kaedah diguna pakai Pas dalam meletakkan dasar dan hala tuju partinya, namun inilah tata cara UMNO dan sepatutnya Pas lebih arif UMNO terikat dengan pendirian ini,” katanya.

Syed Mohd Johan Rizal berkata, kedua-dua parti telah mengharungi perjalanan politik yang panjang secara bersendirian dengan cara masing-masing.

“Penyatuan itu disambut penuh harapan oleh rakyat. Janganlah kita ‘bunuh’ harapan itu hanya kerana kepentingan survival kelompok kecil yang tiada prinsip.

“Saya ingin bertanya kepada Ahmad Fadhli, apa pula alasan dan dalil Pas berkenaan tindakan mereka meletakkan calon di Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak yang membelakangi keputusan PN? Apa kemahuan Pas sebenarnya?” soalnya.

sumber : Astro Awani