Lebih 3,000 kedai milik Rohingya dirobohkan kerajaan

  • Post author:
  • Post comments:0 Comments

Pihak berkuasa memusnahkan lebih 3,000 kedai milik Rohingya sejak bulan lalu ketika keluarga pelarian bergelut menyuarakan kekecewaan mereka terhadap perobohan itu.

Memetik dari Harian Metro, Kira-kira 850,000 anggota minoriti Islam tanpa kerakyatan di Bangladesh itu bersesak-sesak di kem itu selepas mereka melarikan diri dari negara jiran Myanmar sebaik sekatan tentera pada 2017, yang mendorong penyiasatan pembunuhan beramai-ramai antarabangsa.

Bangladesh dipuji kerana menerima pelarian tetapi kumpulan hak asasi manusia mengkritik sekatan yang dikenakan ke atas pelarian, dan yang terbaru merobohkan kedai sementara yang memberi perkhidmatan kepada masyarakat itu.

Timbalan pesuruhjaya pelarian negara Shamsud Douza memberitahu AFP, lebih 3,000 kedai haram sudah dirobohkan.

“Jumlah Rohingya semakin meningkat. Dan mereka memerlukan tempat perlindungan. Kami sudah membina bangsal di premis itu,” katanya sambil menambah kumpulan bantuan perlu memastikan pelarian masih mendapat keperluan harian.

Tetapi Khin Maung, seorang ketua masyarakat Rohingya dan aktivis hak asasi manusia memberitahu AFP, perobohan itu mencederakan berpuluh-puluh ribu pelarian di kem.

“Keluarga Rohingya ramai dan jumlah catuan makanan yang diberikan kepada mereka semakin berkurangan. Dulu ramai keluarga bergantung kepada pendapatan kedai,” katanya.

Salim Ullah yang kedai runcitnya dirobohkan berkata, dia kini bergelut untuk menyara lapan keluarganya.

“Kedai itu adalah harapan terakhir saya. Bagaimana saya menguruskan keluarga sekarang? Tiada jalan keluar kecuali mati. Saya tidak berdaya,” katanya kepada AFP.