Mesyuarat MT Umno : Sumber sahkan PRU dipercepat selepas Najib gagal merayu

Mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO yang berlangsung pada malam selepas keputusan Mahkamah Rayuan mengekalkan sabitan hukuman terhadap Datuk Seri Najib Razak tertumpu kepada strategi untuk mempercepatkan pilihan raya umum (PRU), dedah sumber dalaman parti kepada Agenda Daily.

Mahkamah Rayuan membuat keputusan pada pagi Rabu dan disusuli malam hari yang sama, ia secara tidak langsung menunjukkan tahap keseriusan UMNO terhadap implikasi keputusan terhadap bekas presidennya tersebut.

Presiden parti, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mempengerusikan mesyuarat tersebut, ia turut dihadiri Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan pemimpin kanan UMNO yang lain.

Kes Najib menjadi topik utama dikalangan ahli MT UMNO yang menghadiri mesyuarat tersebut, majoriti tidak berpuas hati dengan keputusan tersebut dan terdapat beberapa ahli MT yang membangkitkan langkah untuk mempercepatkan PRU susulan keputusan Mahkamah Rayuan paginya itu.

Ahli MT yang tidak berpuas hati dengan keputusan Mahkamah Rayuan terdiri daripada kumpulan sebelah kem Zahid yang diketahui juga berdepan pertuduhan di mahkamah sama seperti yang dihadapi Najib.

Untuk rekod, Zahid dan Najib berdepan puluhan pertuduhan di mahkamah yang sedang berjalan ketika ini.

Mesyuarat MT tersebut juga diadakan dengan tergesa-gesa, Zahid difahamkan mempertahankan Najib selepas keputusan mahkamah tidak memihak kepadanya.

“Zahid menyatakan rasa simpati terhadap hukuman yang dijatuhkan terhadap Najib, merasakan keputusan tersebut tidak adil dan berat sebelah,” kata sumber.

Bagaimanapun, perkara tersebut sememangnya sudah dijangka akan dibangkitkan oleh Zahid kerana beliau juga mungkin akan berdepan situasi sama dengan rakan karibnya itu.

Sudah pasti, Zahid juga tidak mahu berada dalam keadaan dihadapi Najib sehingga dimalukan dengan gelaran “kemaluan nasional” atau “national embarassment” oleh hakim yang menjatuhkan hukuman terhadapnya.

Zahid juga sudah kesuntukan masa seperti Najib, sesuatu perlu dilakukan dengan segera sekiranya mahu menyelamatkan dirinya daripada pertuduhan di mahkamah.

Menurut sumber, beberapa ahli MT semasa mesyuarat tersebut mencadangkan kepada Ismail Sabri agar PRU disegerakan dan menjadikan kemenangan dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka sebagai kayu pengukur.

Seorang ahli MT semasa mesyuarat tersebut begitu yakin dengan prestasi di Melaka, ia juga tidak mustahil kemenangan sama akan diperoleh UMNO dalam PRU nanti.

“Ada ahli MT yang begitu yakin UMNO akan menang besar dalam PRU nanti, apabila menang besar maka UMNO akan menjadi dominan… Hanya dengan kuasa dominan baharulah dapat menyelamatkan pemimpin utama parti itu yang sedang bergelut dengan kes mahkamah.

“Jika dengan keadaan sekarang, UMNO tidak boleh membuat keputusan sesuka hati atau mencampuri urusan mahkamah supaya mengikut telunjuk dan kehendak mereka,” kata sumber itu.

Zahid semasa mempengerusikan mesyuarat tersebut juga dilihat senada dengan pandangan beberapa ahli MT UMNO yang mahu PRU diawalkan, malah tidak menolak kejayaan sama dalam PRN Melaka dapat diulangi semasa PRU nanti.

Sekiranya PRU diawalkan, ia bermakna Ismail Sabri akan menjadi PM tersingkat dalam sejarah negara dan lebih membimbangkan UMNO tidak akan mencalonkannya sebagai PM semula jika berjaya memenangi pilihan raya nanti.

Zahid tidak akan membenarkan Ismail Sabri untuk dicalonkan sebagai PM semula kerana ia bakal mengakibatkan dirinya kehilangan kuasa dan kawalan terhadap UMNO.

Bagaimanapun, terdapat juga sebilangan kecil ahli MT yang menolak cadangan PRU diadakan dengan segera dengan alasan parti masih belum bersedia dan ia akan menimbulkan kemarahan rakyat yang baharu sahaja berdepan kesukaran kehidupan akibat penularan Covid-19.

“Terdapat ahli MT membantah cadangan itu, bimbang Covid-19 yang baharu sahaja reda akan menular kembali sekiranya PRU diadakan… Lebih-lebih lagi varian Omicron yang baharu dikesan nampaknya lebih merbahaya dan cepat menular.

“Lagipun rakyat baharu sahaja dapat hidup dengan normal selepas berdepan kesukaran pandemik Covid-19,” kata sumber.

Namun, alasan penularan Covid-19 dan jentera UMNO yang tidak bersedia untuk menghadapi PRU ditolak oleh beberapa ahli MT yang masih bertegas supaya ia diadakan dengan segera.

Ahli MT UMNO yang berpendirian supaya PRU diawalkan memberi contoh PRN Melaka yang berlangsung baru-baru ini tidak menyebabkan penularan Covid-19, malah kemenangan besar juga membuktikan jentera akar umbi parti sudah bersedia sepenuhnya.

Menurut sumber, Ismail Sabri mendengar setiap pandangan yang diberikan semasa mesyuarat tersebut berlangsung dan dilihat agak tertekan dengan desakan yang ditimbulkan beberapa ahli MT yang mahu PRU disegerakan.

Tidak banyak yang boleh dilakukan Ismail Sabri sekiranya badan tertinggi parti itu mendesaknya supaya mengadakan PRU lebih awal, berkemungkinan juga senario sama yang berlaku di Melaka juga bakal dihadapinya.

PRN Melaka sebelum ini diadakan selepas pemimpin UMNO yang menjatuhkan kerajaan sendiri ekoran perebutan kuasa sesama sendiri.

Sepanjang mesyuarat MT tersebut, Ismail Sabri dilihat menerima lebih banyak tekanan dan desakan daripada Ahli MT yang berada dalam kem Zahid yang sememangnya diketahui cenderung bersimpati kepada Najib.

Jelas sumber lagi, kenyataan akhbar yang lewat dikeluarkan oleh Setiausaha Agung, Datuk Seri Ahmad Maslan adalah mesej jelas bahawa mesyuarat MT pada malam Rabu berlangsung dengan panas, Ismail Sabri nyata berdepan tekana yang hebat daripada Zahid dan pengikutnya dikalangan ahli MT UMNO.

Tidak banyak pilihan yang ada pada Ismail Sabri, bagaimanapun beliau boleh memilih untuk kekal menjadi seorang yang berprinsip dan tidak tunduk kepada kumpulan Kluster Mahkamah seperti yang dilakukan oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin yang tidak mengadaikan prinsipnya.

sumber : https://www.agendadaily.com/politik/selepas-hukuman-najib-kekal-isu-pru-lebih-awal-dibangkitkan-mt-umno/

COMMENTS