Perlumbaan antara Anwar dan Shafie, siapa yang Agong akan pilih?

Ketika parti pembangkang berusaha mendapatkan sokongan majoriti di Parlimen di tengah-tengah pergolakan politik, Presiden Warisan, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal memegang kadnya dekat dengan jantungnya.

Bekas ketua menteri Sabah, yang muncul sebagai kuda hitam dalam perlumbaan untuk menjadi perdana menteri, mungkin akan mempengaruhi proses pembuatan raja.

Mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad tahun lalu melancarkan idea untuk Shafie menjadi perdana menteri sebagai pilihan alternatif kepada presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurut orang dalam, ada beberapa perjanjian antara Shafie dan gabungan Pakatan Harapan (PH). Walaupun Warisan tidak berada di bawah panji-panji PH, namun dalam kebanyakan kes, mereka telah menjadi sekutu.

Perjanjian yang disebut ini akan membuka jalan bagi sesiapa sahaja yang mampu membawa jumlah anggota Parlimen yang mencukupi.

Difahamkan, ketika ini PH tersekat 105 MP – PH dengan 88 (DAP 42, PKR 35 dan Amanah 11).

Selebihnya 17 adalah dari Warisan, Pejuang, bebas dari pembangkang, Parti Sarawak Bersatu dan Upko. Sebilangan dari mereka dikatakan menyokong Shafie menjadi perdana menteri.

Satu sumber memberitahu The Vibes bahawa Shafie telah didekati oleh beberapa anggota parlimen yang mungkin dapat membuat perjanjian PH-Warisan atas bongkahan mayoritas yang diperlukan untuk mendapatkan pekerjaan teratas.

Tetapi ini datang dengan syarat Shafie dilantik sebagai perdana menteri.

Namun demikian, sumber itu mengatakan bahawa PKR bersikeras dengan Anwar yang mengambil jawatan tertinggi.

Terdapat laporan bahawa Shafie kini ditawarkan jawatan timbalan perdana menteri.

Walaupun Shafie belum mengeluarkan komen atau menerima tawaran, orang dalam mengatakan bahawa dia menyerahkan keputusan kepada Yang di-Pertuan Agong untuk memilih perdana menteri yang baru.

Walaupun keadaannya tetap lancar, Warisan dan sekutunya akan tetap menyokong PH di Parlimen, kata orang dalam.

“Mereka selalu menjadi sebahagian daripada pembangkang. Warisan juga tidak menyetujui Belanjawan (2021) bersama dengan PH, dan ada banyak contoh, Warisan pernah menjadi bagian dari barisan pembangkang, walaupun bukan anggota. ”

Shafie kini berada di Kuala Lumpur sebagai persiapan untuk hadir bersama Agong, ketua parti lain dan penceramah kedua-dua dewan Parlimen.

Ahli Parlimen telah diarahkan untuk menyerahkan pernyataan berkanun kepada Istana Negara pada jam 4 petang esok, dengan menamakan salah satu di antaranya yang mereka ingin menjadi perdana menteri.

Ini berdasarkan notis Speaker Dewan Rakyat Datuk Azhar Azizan Harun yang dihantar kepada semua anggota Dewan Rendah hari ini. – The Vibes, 17 Ogos 2021

COMMENTS