Remaja nekad terjun dan lari selepas dicabul dan dirompak oleh pemandu e-hailing

Remaja nekad terjun dan lari selepas dicabul dan dirompak oleh pemandu e-hailing pada pagi Khamis 31 Mac berhampiran jalan Kionsim Inamam, Sabah.

Seorang remaja perempuan terpaksa melompat keluar dari kereta yang sedang bergerak selepas pemandu e-hailing itu didakwa mencabul dan merompaknya.

Jurujual berusia 19 tahun itu telah menaiki sebuah kereta berwarna biru tua sebelum jam 9 pagi kerana dia meminta menaiki e-hailing untuk pergi ke tempat kerja di Menggatal dekat Inanam.

Insiden itu sebelum ini diketahui dan tersebar di pelbagai platform media sosial.

Timbalan Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu Supt George Rakman berkata pemandu itu memberitahu mangsa bahawa dia terpaksa melencong menggunakan jalan pintas kerana laluan utama sesak.

“Ketika mereka menghampiri kawasan air terjun Kionsom, pemandu didakwa meminta gadis itu menukar ke tempat duduk penumpang hadapan kerana dia duduk di belakang,” katanya dalam satu kenyataan.

Pemandu itu dikatakan telah meraba-raba pahanya selepas itu, dan gadis itu memberi amaran kepadanya supaya tidak melakukannya lagi.

Pemandu itu kemudian didakwa mengeluarkan pisau kecil dari kantungnya dan meminta mangsa menyerahkan wangnya.

Dia kemudian melompat keluar dari kereta yang sedang bergerak dan melarikan diri dengan berjalan kaki, kata Supt George.

Menurut TheStar, gadis itu mengalami kecederaan di badan berikutan dia melompat keluar dari kenderaan.

Dia sempat menghubungi rakannya untuk mendapatkan bantuan dan mendapatkannya, sebelum mereka membuat laporan polis mengenai perkara itu pada jam 1.14 tengah hari.

Supt George berkata siasatan awal mendapati kereta itu mempunyai nombor plat yang didaftarkan kepada kenderaan lain.

“Pemburuan suspek sedang dijalankan,” katanya.

Mereka yang mempunyai maklumat diminta menghubungi pegawai penyiasat Inspektor Riduan Abd Majidat di talian 010-514 4059, atau balai polis berhampiran.

Baca Juga: Terhibur panggil nama tak menyahut, rupa-rupanya tertidur dalam laci meja sekolah

Baca Juga: Benarkan kanak-kanak tanpa kerakyatan dapat SPBT dan RMT