Siang jadi pendandan rambut, malam jual diri – Janda di Iran gadai badan demi teruskan hidup

Siang jadi pendandan rambut, malam jual diri. Janda di Tehran, Iran gadai badan demi meneruskan kelansungan hidup. Neda yang juga seorang pendandan rambut pada siang hari mengakui malu dan merasa terpaksa namun tiada pilihan lain.

“Saya tinggal di negara yang tidak menghormati wanita, ekonomi merudum dan kenaikan harga barang yang terlampau tinggi.

“Sebagai ibu tunggal, saya terpaksa menyara anak lelaki sendiri. Pelacuran memberikan bayaran yang lebih baik dan sekarang saya merancang untuk membeli sebuah rumah kecil di pusat bandar.

“Inilah realiti sedih dalam hidup saya, saya benar-benar menjual jiwa saya,”katanya.

Kos sara hidup dan harga barang yang makin tinggi

Iran mengumumkan program kebangsaan untuk menangani pelacuran. Namun menurut laporan tidak rasmi dari badan bukan kerajaan (NGO) dan penyelidikan mendapati bilangan pekerja dalam industri malam semakin meningkat dan bukan berkurang.

Memetik BBC, penubuhan agama konservatif Iran telah lama menafikan kewujudan pekerja seks di negara itu. Sebaliknya, pihak berkuasa menyatakan bahawa pelacuran di sana adalah rancangan Barat yang direka untuk merosakkan belia atau menyalahkan wanita yang terpedaya dengan lelaki yang tidak bertanggungjawab.

Data tidak rasmi juga menunjukkan umur pekerja seks Iran semakin muda. Statistik daripada NGO menunjukkan bahawa pada 2016 gadis seawal 12 tahun terlibat dalam pelacuran.

Aftab Society, sebuah NGO yang berdedikasi untuk merawat wanita yang ketagih dadah di Iran, berkata pada 2019 terdapat hampir 10,000 pekerja seks wanita di ibu negara, kira-kira 35 peratus daripada mereka sudah berkahwin.

Menurut Amir Mahmoud Harrichi, seorang profesor kebajikan sosial di Universiti Tehran, angka bilangan pekerja seks wanita di Tehran mungkin dua kali lebih tinggi.

Memandangkan kekurangan perbandingan peluang pekerjaan untuk wanita di Iran dan ketiadaan kesaksamaan jantina, ramai wanita yang hidup di bawah garis kemiskinan terpaksa menukar seks dengan wang.

“Lelaki tahu bahawa pelacuran adalah haram di Iran dan dikenakan hukuman berat bagi wanita, jadi mereka menggunakannya untuk keuntungan mereka,” kata seorang pekerja seks sambilan, Mahnaz yang merupakan seorang pelajar di sebuah universiti di Tehran

“Ada yang mengambil kesempatan ke atas saya dengan melakukan hubungan seks tetapi dia tidak membayar saya dan saya tidak boleh pergi ke pihak berkuasa”. Mahnaz berkata kos sara hidup di Tehran sangat tinggi dan melakukan pekerjaan lain tidak akan membayar bilnya.

Baca Juga: https://themalaysialife.com/kak-long-7e-dituntut-minta-maaf-buat-kerja-amal-sebab-persendakan-oku/

Baca Juga: https://malaysiadateline.com/mahu-nampak-profesional-remaja-ini-guna-seluar-hitam-dijadikan-blazer/