Terkini : Imam mandikan pencuri seperti mayat akhirnya letak jawatan

Imam mandikan pencuri tabung letak jawatan.Imam yang didakwa terlibat dalam kejadian seorang remaja yang telah ditangkap mencuri dan “dimandikan seperti mayat”, telah meletak jawatan.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam, Hal Ehwal Pengguna dan Industri Halal Selangor Mohd Zawawi Ahmad Mughni berkata, imam Masjid Al Islahiah di Kuang, Rawang, telah diminta meletakkan jawatan.

“Saya baru bercakap dengan pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), yang memberitahu tindakan sudah diambil.

“Saya tidak pasti butirannya, tetapi saya diberitahu imam telah meletak jawatan,” katanya dipetik sebagai berkata.

Zawawi dipetik berkata bahawa tiada imam harus mengambil perkara itu ke tangannya sendiri.

“Seorang imam tidak seharusnya menghukum seseorang sebelum siasatan dijalankan, kerana dengan hak kita harus memberikan keterangan kita kepada polis dan biarkan mereka mengendalikannya.

“Tugas seorang imam ialah memberi nasihat dan tunjuk ajar kepada individu yang bermasalah dan tidak menjatuhkan hukuman,” katanya kepada portal berita Free Malaysia Today.

Pada Khamis (13 Jan), remaja itu, Daniel Iskandar, 19, dijatuhi hukuman penjara 10 hari dan denda RM4,000 oleh Mahkamah Majistret Selayang selepas mengaku bersalah mencuri wang masjid berkenaan.

Berdasarkan fakta kes, pengadu yang merupakan penjaga masjid itu mendapati peti derma masjid berkenaan hilang.

Rakaman kamera litar tertutup (CCTV) menunjukkan Daniel telah merosakkan kotak derma sebelum dibawa masuk ke dalam bilik mandi jenazah masjid.

Pengadu dan ahli jawatankuasa masjid mengesyaki suspek tinggal berhampiran masjid dan terserempak dengan individu yang dilihat dalam rakaman ketika mereka membuat rondaan di kawasan itu.

Dia kemudian dibawa ke masjid dan dimandikan seperti mayat dan rakaman kejadian itu tersebar di media sosial.

Menurut peguam Daniel, tertuduh mencuri wang untuk membeli ubat untuk datuknya yang menghidap diabetes.