Terkini : KKM sahkan majoriti kes Covid-19 di Selangor dari kluster pekerja Kilang

  • Post author:
  • Post comments:0 Comments

Bertentangan dengan desakan Menteri Kanan, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali bahawa kilang tidak boleh disalahkan kerana lonjakan bilangan Covid-19, hari ini terungkap bahawa sebahagian besar kes kluster di Selangor berasal dari sektor pembuatan.

Pengarah Kesihatan Selangor, Datuk Dr Sha’ari Ngadiman berkata demikian dalam sidang media, tetapi tidak memberikan angka yang tepat.

“Kami mendapati bahawa kira-kira 40% kes di negeri ini dikenal pasti melalui hubungan kontak, 22% diuji positif setelah menunjukkan gejala, sementara sekitar 20% kes adalah dari kelompok pekerja dan 14% lagi dari kelompok yang tidak berkaitan dengan pekerjaan.

“Dari tren kes, kelompok penyumbang terbesar di Selangor adalah sektor pembuatan, diikuti oleh perkhidmatan, pembinaan, perniagaan dan akhirnya masyarakat.”

Dr Sha’ari menambah bahawa tidak seperti peningkatan jangkitan yang disebabkan oleh perjalanan dan lawatan Hari Raya Aidiladha sejak beberapa minggu kebelakangan ini di negeri-negeri lain, Selangor tidak mengalami masalah seperti itu.

“Kami mendapati bahawa tidak ada satu kelompok yang berkaitan dengan festival Hari Raya, yang bermaksud rakyat Selangor sangat mematuhi prosedur operasi standard (SOP).”

Sebelumnya di media, Wakil Ketua Pengarah (Kesihatan Awam) Datuk Dr Chong Chee Kheong telah mendedahkan bahawa perayaan Hari Raya, serta pelonggaran sekatan pergerakan bulan lalu, telah menjadi penyumbang utama peningkatan jangkitan baru-baru ini.

Kemudian, ketika diminta untuk menjelaskan pernyataannya, Dr Sha’ari mengatakan bahawa kes-kes dari kilang-kilang tidak menyumbang kepada sebahagian besar jangkitan di negeri ini, tetapi hanya merupakan jumlah beban tertinggi dari kelompok yang dikenal pasti.

Dia menambah bahawa berdasarkan pemeriksaan yang dilakukan oleh pihak berkuasa, kebanyakan kilang telah mematuhi SOP pemerintah, dengan mendakwa jangkitan mungkin berpunca di rumah atau di asrama pekerja.

“Sebabnya bukan dari kilang. Jadi mengapa jangkitan berlaku? Mungkin dari luar premis, dan kemudian mereka kembali ke kilang. Kepatuhan dari sektor ini sangat baik.

Meskipun demikian, dengan jumlah kes yang semakin meningkat setiap hari, Dr Sha’ari mengatakan negara telah meningkatkan jumlah tempat tidur di hospital awam sebanyak 1,506, untuk membantu kemudahan untuk mengatasi permintaan yang meningkat, antara lain. –

sumber : The Vibes, 6 Ogos 2021