Terkini : Rosmah gagal batal kes rasuahnya di mahkamah rayuan harini

  • Post author:
  • Post comments:0 Comments

Langkah isteri bekas Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor yang membuat permohonan untuk membatalkan kes rasuahnya berhubung projek tenaga solar hibrid ditolak Mahkamah Rayuan hari ini.

Mahkamah Rayuan sebulat suara sekali lagi menolak permohonan tertuduh yang memohon untuk membatalkan perbicaraan kes rasuahnya yang melibatkan nilai sebanyak RM1.25 billion.

Pasukan pendakwaan yang membuat bantahan awal mendapat kebenaran Mahkamah Rayuan terhadap permohonan Rosmah tersebut.

Keputusan itu disampaikan oleh panel tiga hakim dipengerusikan oleh Datuk Hanipah Farikullah. Dua lagi hakim ialah Datuk M Gunalan dan Datuk Hashim Hamzah.

Hanipah berkata hakim bersetuju dengan hujahan pihak pendakwaan bahawa mahkamah jenayah tidak mempunyai bidang kuasa memberikan relief perisytiharan yang dipohon Rosmah.

Rosmah hari ini merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 24 September yang menolak permohonannya untuk membatalkan kes itu.

Rosmah membuat permohonan itu atas dakwaan surat pelantikan bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Seri Gopal Sri Ram sebagai ketua pendakwaan dalam kes rasuah itu tidak sah.

Rosmah diwakili oleh Datuk Jagjit Singh dan Datuk Akberdin Abdul Kader.

Rosmah merayu keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak permohonannya untuk membatalkan perbicaraan kes rasuahnya membabitkan projek tenaga solar dan menggugurkan Gopal daripada mengetuai pendakwaan dalam kes terbabit.

Rosmah didakwa meminta suapan RM187.5 juta daripada Pengarah Urusan Jepak Holdings Sdn Bhd, Saidi Abang Samsudin, melalui pembantunya ketika itu, Rizal Mansor, sebagai dorongan untuk membantu syarikat itu mendapatkan projek solar menerusi rundingan terus dengan Kementerian Pendidikan.

Beliau turut didakwa menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta daripada Saidi antara 2016 dan 2017.

sumber : https://www.agendadaily.com/isu-semasa/permohonan-rosmah-batal-kes-rasuah-ditolak-mahkamah/