Umno president Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi talking on various issues including ties with Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) and party polls recently. Tuesday, March 23, 2021. — RAJA FAISAL HISHAN/The Star.

Terkini : Zahid jatuh sakit lagi, mahkamah terpaksa tangguh kes mahkamah hari ini

  • Post author:
  • Post comments:0 Comments

Mahkamah Tinggi Shah Alam menangguhkan lagi perbicaraan kes Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang menghadapi 40 pertuduhan rasuah berhubung Sistem Visa Luar Negara (VLN) yang ditetapkan hari ini dan esok, kerana bekas Timbalan Perdana Menteri itu dilaporkan tidak sihat.

Sebelum ini, perbicaraan kes Zahid yang turut berdepan tuduhan pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah beberapa kali ditangguh sama ada disebabkan Presiden UMNO itu sakit atau peguamnnya sakit.

Zahid sebelum ini mendapat pelepasan pasport daripada mahkamah untuk mendapatkan rawatan sakit belakang di Jerman November lalu.

Sejak dua hari lalu Zahid begitu sibuk ke sana sini membantu mangsa banjir di beberapa tempat, termasuk di Lembah Klang.

Timbalan Pendakwa Raya Datuk Raja Rozela Raja Toran berkata Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohd Yazid Mustafa memutuskan demikian selepas membenarkan permohonan pembelaan untuk menangguhkan perbicaraan hari ini dan esok kerana tertuduh tidak sihat, lapor Bernama.

“Peguam meminta untuk menangguh perbicaraan sebab tertuduh dikatakan tidak sihat walaupun ada di perkarangan mahkamah, oleh kerana atas sebab kesihatan, hakim membenarkan penangguhan. Hari ini dan esok dilapangkan,” katanya sambil menambah kes itu ditetapkan untuk sambung bicara pada 3 Februari 2022.

Prosiding hari ini turut disertai Timbalan Pendakwa Raya Wan Shaharuddin Wan Ladin dan peguam Hisyam Teh Poh Teik dan Datuk Ahmad Zaidi Zainal.

Setakat ini, lima saksi pendakwaan telah selesai memberi keterangan pada perbicaraan tersebut sementara bekas Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri Tan Sri Alwi Ibrahim, 62, masih di peringkat pemeriksaan balas.

Mahkamah juga telah menetapkan 18 hari untuk sambung bicara kes tersebut iaitu pada 3 Februari, 7 dan 8 Mac, 1 April, 10-13 Mei, 17-20 Mei, 30 dan 31 Mei serta 13-16 Jun.

Mahkamah juga menetapkan 25-29 Julai untuk hujahan lisan dan bertulis serta 24 Ogos untuk keputusan.

Ahmad Zahid, 68, berdepan 33 pertuduhan menerima suapan berjumlah SG$13.56 juta daripada UKSB sebagai dorongan untuk dirinya, selaku pegawai badan awam iaitu Menteri Dalam Negeri, melanjutkan kontrak syarikat itu sebagai pengendali Perkhidmatan OSC di China dan Sistem VLN serta mengekalkan kontrak perjanjian untuk membekalkan sistem bersepadu VLN kepada syarikat sama oleh Kementerian Dalam Negeri.

Bagi tujuh lagi pertuduhan, Ahmad Zahid didakwa sebagai menteri sama telah mendapatkan untuk dirinya wang tunai SG$1,150,000, RM3 juta, EURO15,000 dan US$15,000 tanpa balasan daripada UKSB yang mempunyai kaitan dengan kerja rasmi beliau.

Semalam, saksi pendakwaan bekas Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Tan Sri Alwi Ibrahim memberitahu Mahkamah Tinggi Shah Alam bahawa beliau tidak berpuas hati dengan keputusan Zahid yang melanjutkan kontrak syarikat UKSB bagi pelaksanaan sistem VLN, terlalu awal.

sumber : Agenda daily