Thailand benarkan tanam ganja, kini bukan lagi tergolong dalam senarai dadah

  • Post author:

Thailand benarkan tanam ganja, kini bukan lagi tergolong dalam senarai dadah. Penanaman tumbuhan itu akan dibatalkan jenayahnya minggu ini, membuka pelbagai peluang komersial untuk penduduk kampung dan ahli perniagaan.

Memetik Bangkok Post, ganja dijadualkan dikeluarkan daripada senarai narkotik Kategori 5 pada hari Khamis, membolehkan orang ramai menanam tumbuhan tanpa had di rumah.

Penyahsenaraan ganja sebagai narkotik tidak bermakna orang ramai boleh menggunakannya secara bebas, terutamanya untuk rekreasi.

Ganja tempatan dibenarkan hanya untuk tujuan kesihatan dan perubatan, dan orang ramai perlu mendaftarkan penanaman terlebih dahulu dengan organisasi pentadbiran wilayah, atau melalui aplikasi mudah alih Pluk Kan, yang dibangunkan dan dikendalikan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah.

Walaupun pelonggaran undang-undang, ekstrak yang mengandungi lebih daripada 0.2% tetrahydrocannabinol (THC), sebatian psikoaktif utama dalam kanabis, masih akan diiktiraf sebagai bahan Kategori 5 dan dikawal di bawah undang-undang yang berkaitan dengan kawalan dan penindasan narkotik.

Sesiapa yang bercadang untuk menanam tumbuhan ganja untuk tujuan komersial perlu mendapatkan kebenaran daripada pihak berkuasa yang bertanggungjawab.

Baca Juga: Pakai pakaian wanita untuk larikan diri dari penjara, lelaki digelar ‘Gordito Lindo’

Baca Juga: Apa ada dengan air rebusan epal hijau, serai? Ini 11 khasiatnya