Varian Omicron kebanyakanya dari jemaah umrah pulang ke Malaysia – KKM

  • Post author:
  • Post comments:0 Comments

Kementerian Kesihatan (KKM) mengesan 49 lagi kes positif varian baharu Covid-19, Omicron, dengan 30 daripadanya dipercayai jemaah umrah yang pulang dari Arab Saudi antara 13 dan 17 Disember lalu.

Lima lagi kes bertolak dari United Kingdom; Qatar (empat); Amerika Syarikat (tiga); Nigeria (dua); dan masing-masing satu dari Turki, Itali, Emiriah Arab Bersatu dan Ghana.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) telah menjalankan ujian PCR ke atas 145 sampel kes positif Covid-19 dalam kalangan pengembara pada 15 hingga 21 Disember lalu.

Katanya 45 daripadanya disahkan varian Omicron semalam melalui jujukan genom yang dijalankan oleh IMR, manakala Institute od Health and Community Medicine Universiti Malaysia Sarawak pula mengesan empat kes varian itu.

“Dengan keputusan terbaharu ini, jumlah kumulatif kes yang dikesan varian Omicron di Malaysia adalah sebanyak 62 kes. Daripada jumlah ini, 61 kes merupakan jangkitan import dari luar negara manakala satu kes lagi masih dalam siasatan yang disyaki kemungkinan merupakan jangkitan tempatan di Sarawak semalam,” katanya pada sidang media hari ini.

Menurutnya daripada jumlah kes positif Omicron itu, 16 kes melibatkan Selangor; Kuala Lumpur (11 kes); masing-masing empat di Sarawak dan Pahang; Negeri Sembilan (tiga); masing-masing dua di Kedah, Perlis, Johor dan Pulau Pinang; serta masing-masing satu di Perak, Terengganu dan Melaka.

Khairy berkata kes adalah seorang lelaki warganegara China berusia 38 tahun yang tidak mempunyai sejarah perjalanan ke luar negara dan sudah bekerja di negeri berkenaan sejak tiga tahun lalu.

“Lelaki berkenaan menunjukkan gejala batuk sejak 13 Disember lalu dan melakukan ujian saringan Covid-19 lima hari kemudian sebelum disahkan positif Covid-19.

“Dia kemudian dikuarantin di Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) di Hospital Umum Sarawak dan dikesan mempunyai varian Omicron.

“Kes kini dalam keadaan stabil serta dua lagi kontak rapatnya membabitkan pemandu kenderaan serta seorang lagi adalah kontak sosial. Kedua-dua kontak rapat ini adalah negatif,” katanya.

sumber : https://www.agendadaily.com/isu-semasa/30-jemaah-umrah-antara-49-kes-baharu-omicron/