Berang ditolak, lelaki ajak rakan belasah wanita

Berang ditolak, lelaki ajak rakan belasah wanita. Polis di China menahan sembilan individu yang terlibat dalam serangan kejam ke atas sekumpulan wanita di sebuah restoran baru-baru ini.

Menurut Wion News, tular rakaman kejadian yang tersebar di internet itu memaparkan seorang lelaki meletakkan tangannya di belakang badan seorang wanita yang sedang makan bersama dua rakan di sebuah restoran berbeku di wilayah Hebei, utara China.

Lelaki itu bertindak menyerang apabila wanita berkenaan cuba menolaknya. Rakan-rakan suspek kemudian menarik mangsa ke bahagian luar restoran lalu memukulnya secara bertubi-tubi sehingga terbaring di atas tanah.

Rakan mangsa juga dipukul ketika dia cuba memberikan bantuan.

Insiden itu mencetuskan kemarahan ramai berkenaan isu gangguan seksual dan keganasan terhadap wanita di China di mana perbualan mengenai hak-hak wanita telah dibangkitkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Susulan kejadian tersebut, dua wanita berkenaan dimasukkan ke hospital kerana mengalami kecederaan.

Pihak berkuasa bagaimanapun berkata, kedua-dua mangsa berada dalam keadaan stabil dengan kecederaan yang tidak membawa maut.

“Kes itu sedang disiasat dengan lebih lanjut,” demikian menurut polis bandar Tangshan. Mereka telah menahan sembilan suspek yang disyaki terlibat dalam kes tersebut.

Dalam pada itu, netizen menyelar tingkah laku suspek dan meminta hukuman berat dikenakan. – Agensi

Baca Juga: Wanita hamil cedera diserang anjing ketika cuba melindungi anaknya

Baca Juga: Laman web didakwa jual butiran peribadi rakyat Malaysia