Cubaan bawa masuk Pati gagal lagi, remaja 17 tahun ditahan pandu vellfire untuk seludup

  • Post author:

Hasrat 25 pendatang asing tanpa izin (Pati) untuk mencari rezeki di negara ini gagal lagi apabila remaja 17 tahun yang ditugaskan memandu mereka ditahan polis di Jalan Selinsing, di sini, pada 12.05 tengah hari kelmarin.

Caj RM6,000 dikenakan kepada setiap pendatang asing tanpa izin (Pati) bagi menyusup masuk ke dalam negara untuk mencari pekerjaan lapor Harian Metro.

Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Beh Eng Lai berkata, rondaan dijalankan Ketua Balai Polis Jinjang terserempak dengan sebuah kenderaan dalam keadaan yang mencurigakan.

Pemandu pecut laju lepas nampak polis

“Ketika dihampiri, kenderaan pelbagai guna Toyota Vellfire itu memecut laju dan enggan berhenti.

“Polis mengejar kenderaan berkenaan yang kemudiannya melanggar motosikal ditunggangi anggota polis termasuk tiga kereta di lokasi sama,” katanya.

Sumbat 25 Pati dalam Vellfire

Beliau berkata, pemeriksaan lanjut mendapati kenderaan itu dipandu seorang remaja berusia 17 tahun manakala di bahagian tempat duduk belakang terdapat 19 lelaki dan enam wanita berusia 15 hingga 39 tahun.

Katanya, seorang lelaki warga tempatan bagaimanapun melarikan diri ketika kemalangan berlaku.

“Hasil semakan identiti mendapati semua penumpang tidak memiliki pengenalan diri dan dokumen perjalanan sah.

“Pemandu yang ditahan mengaku tiba dari Rantau Panjang di Kelantan bagi membawa masuk Pati terbabit untuk bekerja di negara ini.

“Semua suspek ditahan reman bermula hari ini bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 26A Akta Anti Pemerdagangan Orang dan Anti Penyeludupan Migran (Atipsom) 2007, Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 dan Seksyen 186 Kanun Keseksaan,” katanya.

Baca Juga: Sanggup bawa anak masuk negara lain secara haram, 26 pati Indonesia ditahan

Baca Juga: Statistik terkini orang Melayu paling ramai jatuh bankrap sejak 2 tahun lalu, lihat data ini