Padah keluarkan kata kesat kepada polis, pembantu kedai runcit ditahan

  • Post author:

Padah keluarkan kata kesat kepada polis, pembantu kedai runcit ditahan. Bukan sahaja kata kesat dilemparkan malah pihak polis turut dihina lelaki berkenaan. Suspek berusia 27 tahun ditahan ketika penguatkuasaan trafik Op Pematuhan dilakukan di jalan belakang Petron, Pasir Puteh.

Anggota bertugas mendapati suspek melakukan tiga kesalahan lalu lintas iaitu abai isyarat lalu lintas, lesen kenderaan memandu (LKM) tamat tempoh, dan tiada perlindungan insuran lapor Harian Metro.

Suspek berusia 27 tahun yang bekerja sebagai pembantu kedai runcit ditahan ketika penguatkuasaan trafik Op Pematuhan dilakukan di jalan belakang Petron, jam 8 pagi.

Ketua Polis Daerah Pasir Puteh, Superintendan Zaizul Rizal Zakaria, berkata terdahulu, pihak polis yang bertugas menahan suspek yang menunggang motosikal Honda semasa menjalankan tugas penguatkuasaan trafik Op Pematuhan.

Tidak puas hati disaman

“Anggota bertugas kemudiannya mengeluarkan saman Pol 257 terhadap kesalahan yang dilakukan suspek.

“Namun, suspek tidak berpuas hati dengan tindakan saman oleh anggota bertugas, dan mengeluarkan kata-kata kesat kepada anggota bertugas.

“Anggota bertugas menerangkan kepada suspek akibat dari kata-kata kesat yang dikeluarkannya tetapi tidak diendah,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Beliau berkata, suspek kemudian ditahan dan dibawa ke IPD Pasir Puteh bersama motosikal suspek untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 14 Akta Kesalahan Kecil 1955.

“Hasil ujian saringan awal ke atas suspek mendapati positif dadah jenis Methamphetamine namun tiada rekod lampau direkodkan.

“Satu kertas siasatan lain juga dibuka dan disiasat dibawah Sek.15 (1) ADB 1952. Suspek akan direman untuk siasatan lanjut,” katanya.

Baca Juga: Atlet MMA maut semasa bertarung, ditumbuk di bahagian kepala oleh pihak lawan

Baca juga: Lebih 700 hektar hutan simpan di Tanah Merah, Kelantan dicadang untuk lombong emas, bijih besi