Singapura larang kanak-kanak tonton ‘Lightyear’ Disney sebab adegan ciuman dua wanita

  • Post author:

Singapura larang kanak-kanak tonton ‘Lightyear’ Disney sebab adegan ciuman dua wanita. Filem animasi Pixar Walt Disney Co. ‘Lightyear’ tidak akan dapat ditonton oleh kanak-kanak di Singapura.

Menurut Bloomberg, Pihak Berkuasa Pembangunan Media Infocomm negara bandar itu memberikannya penarafan NC16 kerana ia termasuk ciuman antara dua watak wanita.

Negara Asia Tenggara itu mengeluarkan penarafan umur minimum 16 tahun untuk spin-off ‘Toy Story’ Selasa, mengatakan bahawa walaupun ia adalah “filem animasi yang sangat baik dalam konteks AS, Singapura adalah masyarakat yang pelbagai di mana kita mempunyai pelbagai kepekaan dan pandangan.”

‘Lightyear’ mengandungi gambaran watak utama wanita dan pasangannya memulakan keluarga dan melalui pelbagai peristiwa penting dalam hidup mereka, dan juga berkongsi ciuman.

Menurut IMDA, ia merupakan animasi kanak-kanak komersial pertama yang memaparkan gambaran homoseksual secara terang-terangan.

Ia bukan kali pertama pendirian konservatif Singapura terhadap homoseksualiti diketengahkan. Sudah lama ada desakan agar kerajaan negara memansuhkan seksyen kanun keseksaan negara yang menjenayahkan seks gay.

Pada April, Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri dan Undang-undang K. Shanmugam berkata kerajaan telah berunding dengan pelbagai kumpulan rakyat Singapura untuk lebih memahami pandangan mereka mengenai undang-undang.

IMDA memang meminta Disney untuk mempertimbangkan untuk mengeluarkan filem itu dalam dua versi, namun cadangan ini ditolak.

“Malah dalam kalangan ahli yang sanggup mempertimbangkan penarafan yang lebih rendah, ada yang tidak selesa kerana ini bermakna ia boleh ditayangkan tanpa disunting, kepada khalayak luas di TV percuma ke udara,” tambah badan itu.

Emiriah Arab Bersatu juga telah mengharamkan ‘Lightyear’ daripada pawagam. Filem itu tidak akan ditayangkan di 14 negara Timur Tengah dan Asia apabila ditayangkan di pawagam minggu ini, lapor Reuters, memetik orang yang tidak dikenali yang biasa dengan perkara itu.

Baca Juga: Lelaki mengaku tidak bersalah jual gambar lucah

Baca Juga: Rapat terus ke bahu jalan, situasi kemalangan ini jadi perdebatan warganet