Lelaki Jepun dibayar RM319 untuk tidak melakukan apa-apa, inilah impian semua manusia

  • Post author:

Pastinya ramai mahukan pekerjaan sekadar goyang kaki namun dibayar. Duit datang tanpa perlu berfikir panjang, lelaki dari Jepun ini dibayar untuk ‘tidak melakukan apa-apa’.

Sewa diri untuk teman orang

Shoji Morimoto, bekas pekerja syarikat penerbitan, menyewakan dirinya untuk berada di sana untuk orang yang kesepian, dia juga pernah membayar hanya untuk mengucapkan selamat tinggal kepada seorang pengembara.

Morimoto, 38, berkata dia mengenakan bayaran kira-kira $71 (RM319.36) kepada pelanggan hanya dengan berada di sana, kira-kira 4,000 tempahan sejak empat tahun lalu dan menghasilkan wang yang mencukupi untuk menyara isteri dan anaknya.

“Pada asasnya, saya menyewakan diri sendiri.

“Tugas saya adalah untuk berada di mana sahaja pelanggan saya mahu saya berada dan tidak melakukan apa-apa khususnya,” katanya.

Kerjayanya termasuk pekerjaan hanya menaiki jongkang-jongket dengan seorang pelanggan di taman tempatan, dan duduk di restoran dengan seorang wanita yang takut sari Indianya akan memalukan rakan-rakannya jika dia memakainya di khalayak ramai.

“Dengan rakan-rakan saya, saya rasa saya perlu menghiburkan mereka,” kata pelanggan, Aruna Chida, seorang penganalisis data berusia 27 tahun, mengenai perkhidmatan Morimoto lapor New York Post.

“Tetapi dengan lelaki yang disewa, saya tidak rasa perlu berbual.”

Yuran Morimoto – bersamaan 10,000 yen (RM317.59) dan ini adalah satu-satunya sumber pendapatannya. Sebelum COVID-19 dia memperoleh hampir $300 (RM1349.40) sehari.

Katanya, dia mula mendapat idea itu selepas berulang kali ditegur kerana tidak melakukan apa-apa sambil melakukan kerja penerbitannya yang lebih tradisional.

Namun Morimoto mempunyai had, dia tidak akan menerima permintaan untuk sesuatu yang seksual, dan telah menolak pekerjaan untuk memindahkan peti sejuk dan melancong ke Kemboja.

Baca Juga: Haramkan iklan daging di tempat awam, bandar Haarlem jadi tumpuan

Baca Juga: Kembali tersebar teori Ratu Elizabeth II keturunan Nabi Muhammad, pendakwah perjelas hal sebenar