Tak kisah digelar wanita terhodoh di dunia, asalkan anak bahagia

  • Post author:

Kisah wanita paling hodoh di dunia sebenarnya adalah satu kisah kehebatan seorang wanita yang bergelar ibu. Tidak kisah dipandang hina oleh masyarakat asalkan dapat duit untuk diberikan buat anak-anaknya.

Mary Ann Bevan ialah seorang jururawat yang dilahirkan pada 20 Disember 1874 sebelum beliau menyertai sarkas kerana masalah kesihatan yang dikenali sebagai acromegaly.

Ia adalah keadaan di mana badan menghasilkan terlalu banyak hormon pertumbuhan, menyebabkan tisu dan tulang badan membesar dengan lebih cepat, tangan dan kaki yang luar biasa besar, dan pelbagai gejala lain.

Selepas kematian suaminya, tanpa pencari nafkah untuk empat anaknya dan hutang yang menimbun, dia memutuskan untuk menyertai pertandingan yang memalukan dan memenangi gelaran serangan “wanita paling hodoh di dunia”.

Kemudian dia diupah oleh sarkas, melawat bandar yang berbeza di mana orang ramai datang untuk ketawa untuk melihat betapa lucunya wajah wanita paling hodoh.

Wanita terhodoh bersama anak-anak

Dia menahan ejekan orang lain untuk membesarkan anak-anaknya dan memberikan mereka kualiti hidup yang lebih baik. Begitu kuat kuasa seorang ibu yang sanggup melakukan apa sahaja buat anaknya.

Sehingga hari ini, masyarakat menilai manusia dari segi rupa fizikal, jika mata kita dapat melihat jiwa dan bukannya jasad, Mary Ann pasti wanita paling cantik di dunia.

Baca Juga: “Tua-tua nak jadi penyondol juga”- Netizen kecam wanita dah berusia rampas suami orang

Baca Juga: Festival Floria Diraja diteruskan lagi hingga Ahad, kali ini kemasukan percuma